Dekor dnevnog boravka u skandinavskom stilu

Skandinavski dizajn enterijera karakterističan je po svojoj jednostavnosti i funkcionalnosti.

Štaviše najbliže bi mogao da se uporedi sa minimalističkim dizajnom, jer uklanja sa puta sve nepotrebne elemente u prostoru. Iako ovaj stil nije novina, jer je prisutan još od polovine pedesetih godina prošlog veka, svoju popularnost stekao je tek u savremenom dobu. Razlog tome je taj što nudi alternativu dosadašnjim stilovima koji su neretko previše intenzivnog dekora.

Pripadajući školi modernizma, skandinavski dizajn je dizajnerski pokret koji je karakterističan po pitanju fokusa na funkcionalnosti i praktičnosti. On uključuje upotrebu prirodnih materija poput kože, drveta i konoplje. Na skandinavski dizajn enterijera često utiče veza sa prirodom koja kombinuje prirodne oblike, apstrakciju i upotrebu prirodnih elemenata. Danas vas vodimo u poseti predivnim dnevnim sobama dekorisanim u skandinavskom stilu.

Skandinavski dizajn koristi drvene elemente ne samo na podu, već i u pogledu nameštaja za uređenje prostora. Skandinavski dom obično u sebi sadrži drvene stolice i stolove, police i ormare koji prostoru daju prozračan prirodan izgled. Međutim, najnoviji trend po pitanju skandinavskog stila dekoracije kombinuje upotrebu metalnih završih obloga i drvenih elemenata. U tom smeru ono što bi trebalo da potražite su bakarne podloge i mesingane lampe, koje vise sa plafona prekrivenim drvetom što prostoru daje dodatni sjaj i elegantan izgled.

Jedna od najvažnijih karakteristika po pitanju skandinavskog dizajna u enterijeru je uređenje prostora bez nepotrebnog nereda. Kako bi izbegli previše stvari u dnevnoj sobi, posegnite za pametnim prostorima za odlaganje i organizaciju. Kada je reč o ovom istančanom stilu uređenja, vaša manta treba da bude “manje je više”, kako bi prostor vaše dnevne soba delovao opuštajuće, mirno i skladno.

Boje koje preovladavaju u dnevnoj sobi čija tema je skandinavski dizajn su svakako siva, bela i crna, uz svetlu paletu boja drveta. Jasne linije i tekstura važni su za stvaranje kohezivnog prostora koji deluje inspirativno.

Ž.J.

Izvor: Shelterness

Povezane teme