Art Nouveau: kako dodati “novi stil” najmodernijem izdanju?

Art Nouveau, secesija ili francuski sinonim za “novi stil” je popularan i neverovatno lep stil dizajna enterijera...

Zbog neobično mekih linija ali i pomalo bizarnih oblika nameštaja, Art Nouveau je prijatan gotovo svima: parovima, romantičnim prirodama i ljubiteljima potpuno prirodnog dizajna. Uspostavljen u drugoj polovini 19. veka u Francuskoj kao stil koji kombinuje mnoge umetničke pokrete, u početku je bio rasprostranjen u umetnosti i arhitekturi, ali je brzo osvojio srca ljudi i počeo da se koristi u dizajnu nameštaja i pribora.

U relativno kratkom vremenskom periodu formiran je novi „kompletan“ stil sa nizom svojih specifičnih karakteristika, koji uspešno kombinuje eleganciju oblika, glatke linije i funkcionalnost. Stil Art Nouveau u dizajnu enterijera kuće ili stana je potpuno odbacivanje jasnih linija u korist cvetnih i glatkih kontura, simbolizujući savijene stabljike. Ovo je glavna karakteristika stila i ujedno njegov glavni fokus.

Dizajn enterijera u stilu Art Nouveau posebnu pažnju posvećuje bojama: paleta nijansi je prilično široka i raznolika, ali mora biti prirodna. Bele, krem i peščane boje se često kombinuju sa bojom trave, lišća i kamenja, a dopunjuju ih nijanse drveta i zemlje. Takođe, ovaj stil opremanja podrazumeva kombinaciju različitih materijala (drvo, staklo, kamen) kao i obavezno prisustvo cvetnih motiva i slika vodenih biljaka.

Drugim rečima, prostorija u stilu secesije treba da bude uokvirena tako da predstavlja više „delo prirode” nego ljudski rad. Prilikom izrade prostorije treba se voditi dekorativnošću – elementi enterijera treba da budu stilizovani „a-la nature“ ili da budu ukrašeni cvetnim ornamentima.

Kada je reč o prostorijama, kuhinja u stilu secesije podrazumeva asimetriju, kliznu liniju, ukrase u obliku radne kuhinje sa zidnim pločicama ili mozaicima, zajedno sa prikazom biljaka. Spavaća soba u stilu Art Nouveau može biti ukrašena spektakularnim ogledalima (poželjno u talasastim i okruglim okvirima), kao i asimetričnim vazama koje se takođe mogu savetovati za unutrašnju dekoraciju. Zidovi mogu biti ukrašeni prilagođenom slikom u stilu Art Nouveau. Kupatilo, pak može biti ukrašeno vitražima koji su prikladan izbor za prozore, vrata, pa čak i lampe.

Što se tiče nameštaja u Art Nouveau stilu, većina komada je od drveta, a predmeti su ukrašeni cvetnim ornamentima i vitražima. Uzglavlja i nasloni stolica često imaju zakrivljene oblike: stolice su sa visokim naslonima, dok su stolovi niski i najčešće ukrašeni pločom od obojenog stakla.

Nameštaj karakterističan za stil se može pronaći u antikvarnicama ali je praktično nepristupačan. Zato su moderni enterijeri, poput ovoga koji danas delimo sa vama, napravili svojevrsan kompromis i retke komade zamenili nameštajem od prirodnog drveta sa metalnim detaljima bizarnih oblika. Teški ormarići, ormari, komode složenih lučnih oblika sa mnogo otvorenih polica i obilje ostalih Art Nouveau elemenata izgledaju prilično impresivno.

photo source: villapeduzzi.com 

Povezane teme