Upoznajte kuću sa dva lica: moderan dom u šumi sa fasadom od keboni drveta

Više slika

Više slika

„Kuća sa dva lica“ prikazuje savremeno preuređenje klasičnog američkog imanja...

Elegantna rekonstrukcija kuće na ranču iz 1950-ih godina prošlog veka nedavno je završena, a arhitekte su koristile keboni drvo (održivog porekla) kako bi stvorile svetlo i moderno mesto za život. Projekat je dobio naziv „kuća sa dva lica“, zahvaljujući izrazitim, kontrastnim karakterima prednje i zadnje fasade imanja.

Kuća je prvobitno bila planirana da bude kompletan dizajn - od temelja do krova. Međutim, konsultacije sa arhitektonskim timom dovele su do odluke da se renovira postojeća zgrada kako bi se minimizirao uticaj na životnu sredinu kroz prenamenu već postojeće strukture.

Prednja strana imanja okrenuta prema ulici ostala je verna klasičnoj estetici ranča iz srednjeg veka, obložena belo ofarbanom ciglom i sa velikim prozorima koji povezuju domaćine sa njihovim prirodnim okruženjem. Na zadnjoj strani, niz manjih prozora proteže se dužinom kuće, povezujući spektakularnu savremenu kuhinju sa baštom i pejzažom.

Keboni, održiva alternativa tropskom tvrdom drvetu, korišćen je za oblaganje zadnje strane kuće, uokvirujući i naglašavajući velike staklene prozore. Obloga od kebonija odražava drvene akcente u unutrašnjosti kuće, kao i šumu koja se obavija oko imanja, upotpunjujući temu kuće koja se neprimetno uklapa u prirodu.

Keboni je održivo meko drvo modifikovano da zadrži trajna svojstva industrijskog tvrdog drveta bez značajnog ugljeničnog otiska ili vizuelnog kompromisa. Na taj način olakšava se osećaj harmonije između kuće i okolnog pejzaža, ne samo u izgledu bogato obojenog drvenog materijala, već i u životnom ciklusu obloge koja u potpunosti poštuje prirodno okruženje. 

Keboni je takođe otporan na vremenske uslove, zahteva malo ili nikakvo održavanje i vremenom će se transformisati iz svoje bogate braon boje da bi stekao jedinstvenu srebrno-sivu patinu. Za unutrašnje renoviranje kuće podignuti su plafoni tipični za rančeve kuće iz sredine veka, kako bi se maksimalno iskoristio tavanski prostor. Dodati su veliki, novi otvori za prozore kako bi životni prostori imali koristi od povećanog prirodnog svetla i prelepih pogleda. 

Divno je videti načine na koje se keboni može koristiti za buđenje novih identiteta u klasičnim kućnim strukturama, kao što je ova jedinstvena "kuća sa dva lica“. Ovo je projekat koji odražava i njegovo prirodno okruženje i arhitektonsko nasleđe onoga što je bilo ranije, dok i dalje predstavlja održiv, moderan kućni prostor u kojem će porodica uživati u godinama koje dolaze.

Povezane teme

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.