Osetite toplinu porodičnog doma i zagrljaj hrastove šume

Za ovaj dom slobodno možemo reći da se nalazi na idiličnom mestu, te da je istovremeno zaštićen veličanstvenim vekovnim hrastovima sa svih strana...

I nisu samo ogromni hrastovi karakteristika ovog nesvakidašnjeg i pomalo divljeg imanja. Ono takođe uživa u izuzetnom pogledu na bistro jezero i okolne planine, a da pritom nimalo ne remeti postojeći pejzaž. Naprotiv! Zahvaljujući svom minimalno invazivnom pristupu ova kuća pogoduje očuvanju zrelog drveća koje se nalazi u njenoj neposrednoj blizini.

Kako bi bila u intimnoj vezi sa pejzažom, kuća kao da je ugravirana u postojeću lokaciju a njeno prizemlje, oslobođeno zidova, ima neograničen pogled na okolinu. S druge strane, tu je i zapremina sa kosim krovom visine tri metra koja u sebe smešta sve spavaće sobe i neprimetno se uvlači u krošnje drveća.

Veliki nepravilni otvori na kući stvaraju netipičnu kompoziciju na fasadama, dok naizgled nasumični položaj i proporcije prozora nude posebno prostorno iskustvo. Ova igra razmene između punog i praznog, mase i lakoće, stvorila je izazov na strukturnom nivou gde su oblasti arhitekture i inženjerstva pružile svoje najbolje performanse.

Spoljašnja obloga je napravljena od kedrovog drveta koje zahvaljujući specijalnoj obradi dobija ispucalu teksturu i tamnu boju a sve u cilju boljeg stapanja sa okolnom hrastovom šumom. Za ovaj projekat tako slobodno možemo reći da je u savršenom skladu sa svojim prirodnim i izgrađenim okruženjem, te da hvata samu suštinu mesta i poziva pejzaž da se umeša u svaki trenutak svakodnevnog života.

photo: Raphael Thibodeau

Povezane teme