Viseća lampa sa sklopivim abažurom koja brine o životnoj sredini

Da, dobro ste čuli, u pitanju je viseća lampa koja ne samo da vodi računa o dobrom izgledu i osvetljenju našeg enterijera, već nalazi dovoljno vremena da brine i o životnoj sredini...

Espina viseća lampa ima abažur koji se savršeno sklapa sam u sebe i time znatno olakšava ne samo transport već i montažu. Jednostavan gest koji čini ogromnu razliku u svetu osvetljenja, zar ne? Posebno sada kada znamo da održivi dizajn može doći u mnogim oblicima i veličinama!

Arhitekta i dizajner nameštaja Guillermo Cameron Mac Lean inspiraciju za svoju svetiljku našao je u koncertnim muzičkim instrumentima, a cilj mu je bio stvaranje predmeta koji će zauzeti što je moguće manje prostora.

Tako je i rođena Espina lampa, osvetljenje koje smanjuje količinu resursa potrebnih za transport proizvoda, a istovremeno za svoju izradu koristi i najmanju moguću količinu materijala. Drugim rečima, ona ima sklopivi dizajn koji joj omogućava da se ravno upakuje ali i lako transformiše u gotov oblik.

Sam abažur je napravljen od jednog lista šperploče u koji je izrezana spirala, pomažući da se stvori efekat koncertine kada se okači sa središnje tačke lista. U sredini je rupa, u kojoj je izbušen gajtan i svetiljka za pričvršćivanje. U obliku ravnog pakovanja, kružni oblik abažura leži kompaktno unutar kvadratnog drvenog okvira tako se da lampa zapravo može slobodno držati u jednoj ruci.

Svima nam je dobro poznat negativan uticaj koji prevoz robe (kao što su nameštaj i osvetljenje) ima na planetu. Zato dizajneri kao što je Mac Clean osećaju obavezu da smisle održive alternative ili inovativne pristupe dizajnu koji menjaju način na koji konzumiramo i doživljavamo svakodnevne stvari.

Viseća lampa Espina je odličan primer kako možemo da stvorimo manje otpada i da sprečimo prekomernu potrošnju, a sve to pomaže u promociji jednostavnog i lako dostupnog proizvoda.

Povezane teme