Vespertine lampa: raznovrsno osvetljenje kompletnog doma sa samo jednim uređajem

Više slika

Više slika

Jedna sijalica za mnogo svetlosti - to je ideja koja stoji iza dizajna Vespertine lampe...

Vespertine lampa predstavlja višenamensko osvetljenje u samo jednom uređaju. Projekat kombinuje tradicionalnu plafonsku lampu sa prenosivom tehnologijom osvetljenja, što omogućava da funkcioniše kao viseća lampa koja puni svoje integrisane baterije za raznovrsnu upotrebu.

Tim Šuc i Mak Hausman počeli su da sarađuju tokom škole dizajna i razvili jedinstvenu dinamiku zasnovanu na nefiltriranom toku misli i poverenja. Njihov studio se fokusira na industrijski dizajn i kombinuje njihova zajednička interesovanja u tehnologiji, budućim materijalima, društvenim kontekstima i klimatskoj pravdi. Sam proces dizajna uključuje opsežnu izradu prototipa, kako digitalnih tako i analognih, a u svom radu koriste alate kao što su 3D štampa i parametarski dizajn.

Primarna motivacija iza njihovog fokusa na industrijski dizajn je ukorenjena u razumevanju obima industrijskih proizvoda, a time i njegovog potencijala, odnosno značaja koji ima na dizajnirano okruženje. Koristeći pomenute veštine, dizajneri teže rešenjima koja nisu samo estetski prijatna, već imaju i opipljiv uticaj na svet oko nas.

Najbolje namere su uzaludne ako je rezultat proizvod koji je nedostupan ili nedostupan masi složni su dizajneri. Zato se i fokusiraju na industrijsku produktivnost umesto na ekskluzivni dizajn. Izazov stvaranja proizvoda koji govore širokoj publici vide kao uzbudljivu priliku za angažovanje u dizajnu koji je usredsređen na korisnika, ali i na planetu Zemlju.

Vespertine - plafonska lampa sa mobilnom tehnologijom osvetljenja - zamagljuje granice između spoljašnjeg i unutrašnjeg, ali i između privatnog i javnog, te stacionarnog i mobilnog. Ova jedinstvena lampa ujedno predstavlja i odgovor na nedostatak stvarne funkcionalne inovacije u industriji rasvete, i u prvi plan stavlja poboljšanje korisničkog iskustva.

Na kraju, slobodno možemo reći da nas ova malena lampa podseća da neprestano razvijamo odnos sa svetlom. Ona, u pravom smislu reči, zrači spontanim sjajem koji nas lišava stacionarnosti i klasične veze sa kablom. Zahvaljujući njoj, dobijamo različite opcije osvetljenja sa samo jednim rasvetnim uređajem.

Povezane teme

07.02.2024 Osvetljenje

Viseća rasveta: savršen način da osvetlite svoje dvorište, balkon ili terasu

Kako bismo oplemenili te magične trenutke, viseća rasveta se pojavljuje kao suptilan dodatak koji transformiše atmosferu prostora.

04.02.2024 Osvetljenje

Magično žičano osvetljenje: kreativne ideje za dekorisanje dečje sobe

Kada je reč o dečijoj sobi, žičano osvetljenje predstavlja savršen dodatak, pružajući ne samo funkcionalnost već i kreativnost.

01.02.2024 Osvetljenje

Umetnost u svetu dizajna osvetljenja: lampe inspirisane lepotom cvetova

Ove originalne i prelepe lampe koje odišu esencijom cveća donose svežinu prirode u unutrašnjost vašeg doma, stvarajući atmosferu koja podstiče osećaj spokoja, elegancije i izražene...

29.01.2024 Osvetljenje

Edisonove sijalice kao osnova prelepo dizajniranih lampi u industrijskom stilu

U nekoliko jednostavnih koraka možete i sami kreirati zanimljivu industrijsku lampu na čijem kraju je Edisonova sijalica i na taj način osvežiti svoje okruženje.

26.01.2024 Osvetljenje

Unesite dozu moderne magije u svoj dom uz originalnu neonsku rasvetu

Sa svojom sposobnošću da stvori atmosferu i postane vizuelni fokus prostora, neonska rasveta predstavlja inovativan način da unesete jedinstvenu vibraciju i dozu futurizma u svoj d...

23.01.2024 Osvetljenje

Psihološki aspekti (dobrog) osvetljenja u domu

Kroz istoriju, ljudi su intuitivno koristili svetlost kako bi stvorili atmosferu, bilo da je reč o prirodnom svetlu Sunca, toplini vatre ili umetnosti osvetljenja u unutrašnjim pro...

20.01.2024 Osvetljenje

Najbolje opcije za osvetljenje trpezarije

Usmeravanjem svetlosti, transformišemo trpezariju u oazu toplote i gostoprimstva, stvarajući mesto gde se svetlina ne samo oseća, već i doživljava svim čulima.

17.01.2024 Osvetljenje

Nepravilan oblik stone lampe stvara svetlost koja budi najlepše uspomene iz detinjstva

Ova stona lampa neće služiti kao pomagalo za čitanje ili rad, ali će verovatno probuditi vašu maštu ili oživeti vaše najlepše uspomene zahvaljujući svom neobičnom obliku koji podse...

14.01.2024 Osvetljenje

Sjaj Sunca u vašem domu: zidne lampe inspirisane suncokretima

Ova kolekcija zidnih lampi crpi inspiraciju iz delikatnih cvetova unutar prelepog suncokreta, ali igra svetlosti i senki pruža joj gotovo hipnotički izgled, bilo da je osvetljena i...

11.01.2024 Osvetljenje

Novi pogled na održivost: inovacije kompanije Philips My Creation

Nove kolekcije svetiljki brenda Philips My Creation daju izjavu pokazujući kako tehnologija i održivost mogu biti moćan i koristan spoj koji ima potencijal da igra značajnu ulogu u...

08.01.2024 Osvetljenje

Transformacija recikliranog fabričkog otpada u elegantnu zidnu lampu

Proizvedene od neuspešno obrađenih drvenih dasaka skejtborda, koje su često završavale kao otpad, ove zidne lampe su rezultat maštovite reinterpretacije.