Venecijansko staklo i 3D štampa stvorili jedinstveno osvetljenje

Kombinujući 3D štampu sa venecijanskim staklom, tim od tri člana stvorio je jedinstven dizajn osvetljenja kom je dat naziv “Horizon”.

Ovaj suspenzijski luster nastao 3D štampom, ima slobodan krivudav oblik i delo je ručne izrade. Nastao u legendarnoj italijanskoj radnji za proizvodnju i oblikovanje stakla u Muranu, luster predstavlja istinsko remek delo.

Projekt se zasniva na uverenju da se industrija dizajna neće razvijati samo na osnovu stalne, tehnološke nadogradnje proizvoda već preispitivanjem i reintegracijom vrednosti poput jedinstvenosti, ručne izrade, pa čak i “nesavršenosti”. U današnjem svetu čini se da ljudi objekte oko sebe doživljavaju samo kao privremene alate i pratioce koji ništa nemaju da im poruče, koje su spremni da napuste prvom prilikom. Mnoge kompanije u tom pogledu preispituju svoj proizvodni pristup, sa ciljem da zadovolje potražnju koja evoluira u društvu.

Sledeći ovu ideju dizajneri su odlučili da proizvedu hibridni dizajn, između evolucije i tradicije, gde savremena tehnologija susreće vešti ljudski dodir. Glavna ideja ogleda se u stvaranju dve odvojene konstruisane vijugave površine koje koegzistiraju. Što se spoljne ljuske tiče, majstor za staklo ju je oblikovao ručno oslanjajući se na kalupe CNC mašine. Nakon što ljuštura dostigne potreban oblik, ostaje u termo rerni 24h gde se hladi lagano kako ne bi došlo do stvaranja pukotina na njoj. Kada se staklo ohladi ono se polira, pri čemu se uklanja višak materijala, a na samom kraju se buši dijamantskim vrhovima. Ovakav proces obezbeđuje datim lusterima serijsku proizvodnju, a istovremeno i različitost i željenu nesavršenost.

S druge strane difuzno jezgro je stvoreno 3D štampom kako bi se postigla složenost koja nije moguća u pogledu tradicionalnih proizvodnih sistema. “Horizon” prikazuje svoju dualnost tokom različitih faza u toku jednog dana. Tokom dnevnog svetla stakleno sklonište je glavni protagonista prikazujući lepotu venecijanskog stakla, dok noću LED sistem emituje filtriranu svetlost koja ispunjava prostor toplinom.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme