Svetlosne instalacije inspirisane planktonima

Uloga planktona, mikroorganizama, ogleda se u proizvodnji kiseonika u okeanima.

Ova sićušna bića zaslužna su za postojanje svih biljnih i životinjskih vrsta u okeanima koji okružuju našu planetu. Razumljivo je s toga da su inspiracija umetnicima, i da sa željom da pokažu zahvalnost za njihovo delo, slikari, vajari i ostali talentovani umetnici traže način da ukažu na njihovo postojanje. Ovekovečivši ih u prostoru u vremenu, oni im daju neophodan aplauz.

Naše današnje putovanje ispunjeno je svetlošću. Vodimo vas do instalacija u vidu visećih lampi koje su inspirisane mikroorganizmima - planktonima.  David Trubridge je umetnik zadužen za stvaranje ovih nesvakidašnjih lampi. Podstraknut ulogom planktona u našim životima, on je pronašao način kako da im poželi dobrodošlicu na naš dom.

Navicula light je naziv instalacije koja lebdi u prostoru kao što nošeni talasima, planktoni "lebde" u vodi. Njihov zanimljiv oblik i lagana forma bili su dovoljni da se kreira veoma elegantna viseća instalacija koja isijava nežnom svetlošću.

Uvećan stotinama, pa i hiljadama puta u prostoru, plankton zahvaljujući ovoj svetiljki napušta svoje stanište i useljava se u enterijer savremenog doma. Ovakav jedan primerak umetnosti koju nam je priroda nesebično podarila savršen je za dekoraciju svakog modernog prostora.

Navicula light je viseći luster napravljen od laganih slojeva bambusa i gotovo da može da se stipi sa svim vidovima savremenog uređenja. Dostupan je u tri veličine, kako bi bio lakše uklopiv u sredinama poput kuhinje, trpezarije, dnevne, dečije ili spavaće sobe.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme