Stona lampa imitira oblik planete Saturn kako bi nežno osvetlila vaš dom

Više slika

Više slika

Stona lampa inspirisana planetom Saturn je u isto vreme i razigrana i održiva.

Naši životi ispunjeni su veštačkim svetlima, ali još uvek ima mnogo toga da se nauči posmatranjem drevnih izvora svetlosti. Naravno, planete i još udaljenije zvezde jedva mogu da osvetle naše domove, ali svakako mogu poslužiti kao inspiracija za zanimljive dizajne, od oblika nalik na kuglu do vrste svetlosti koju pružaju.

Od svih planeta u našem susedstvu, Saturn je oduvek fascinirao ljude svojim prelepim prstenovima i verovatno je služio kao muza za mnoge dizajne rasvetnih uređaja. Ova donekle sferična lampa, na primer, pozajmljuje neke ideje iz morfologije planete u cilju stvaranja nečega jedinstvenog, zabavnog, upečatljivog i održivog - sve u isto vreme.

Saturn nije jedina planeta u našem solarnom sistemu sa prstenovima, ali je oduvek bila najizrazitija i najživopisnija. Bukvalno nanošenje te slike na rasvetno telo možda nije baš praktično, čak i za lampu koja visi sa plafona. Umesto toga, ono što Saturno lampa radi jeste da uči iz morfologije prstenaste planete, što rezultira fleksibilnijom vrstom dizajna koja još uvek zadržava malo tog mističnog kvaliteta.

Saturno lampa je zapravo napravljena od tri dela u obliku diska koji se spajaju bez upotrebe lepka ili šrafova. Umesto toga, postoje izrezi koji omogućavaju da se delovi umetnu jedan u drugi pod pravim uglovima. Dva su napravljena od orahovog drveta, dok je treća napravljena od smole, koja može biti bilo koja održiva vrsta. Višebojna LED traka je ugrađena u izrez ovog diska od smole, obezbeđujući svetlost koja je raspršena smolom koja ga okružuje.

Rezultat je trodimenzionalna struktura koja nimalo ne liči na planetu Saturn, ali takođe suptilno nosi svoj oblik. To je posebno tačno kada pogledate deo smole direktno, sa njegovom horizontalnom linijom koja oponaša svetlost raspršenu Saturnovim prstenovima. Ipak, lampa neće tako stajati osim ako nema neku potporu, ali može biti nagnuta pod bilo kojim uglom ili položajem zahvaljujući svom jedinstvenom obliku.

Za razliku od pravog Saturna, diode lampe se mogu kontrolisati da prikazuju različite boje i različite intenzitete, stvarajući još prijatnije iskustvo koje bi moglo da odgovara kako vašem raspoloženju, tako i dizajnu sobe. 

Povezane teme

07.02.2024 Osvetljenje

Viseća rasveta: savršen način da osvetlite svoje dvorište, balkon ili terasu

Kako bismo oplemenili te magične trenutke, viseća rasveta se pojavljuje kao suptilan dodatak koji transformiše atmosferu prostora.

04.02.2024 Osvetljenje

Magično žičano osvetljenje: kreativne ideje za dekorisanje dečje sobe

Kada je reč o dečijoj sobi, žičano osvetljenje predstavlja savršen dodatak, pružajući ne samo funkcionalnost već i kreativnost.

01.02.2024 Osvetljenje

Umetnost u svetu dizajna osvetljenja: lampe inspirisane lepotom cvetova

Ove originalne i prelepe lampe koje odišu esencijom cveća donose svežinu prirode u unutrašnjost vašeg doma, stvarajući atmosferu koja podstiče osećaj spokoja, elegancije i izražene...

29.01.2024 Osvetljenje

Edisonove sijalice kao osnova prelepo dizajniranih lampi u industrijskom stilu

U nekoliko jednostavnih koraka možete i sami kreirati zanimljivu industrijsku lampu na čijem kraju je Edisonova sijalica i na taj način osvežiti svoje okruženje.

26.01.2024 Osvetljenje

Unesite dozu moderne magije u svoj dom uz originalnu neonsku rasvetu

Sa svojom sposobnošću da stvori atmosferu i postane vizuelni fokus prostora, neonska rasveta predstavlja inovativan način da unesete jedinstvenu vibraciju i dozu futurizma u svoj d...

23.01.2024 Osvetljenje

Psihološki aspekti (dobrog) osvetljenja u domu

Kroz istoriju, ljudi su intuitivno koristili svetlost kako bi stvorili atmosferu, bilo da je reč o prirodnom svetlu Sunca, toplini vatre ili umetnosti osvetljenja u unutrašnjim pro...

20.01.2024 Osvetljenje

Najbolje opcije za osvetljenje trpezarije

Usmeravanjem svetlosti, transformišemo trpezariju u oazu toplote i gostoprimstva, stvarajući mesto gde se svetlina ne samo oseća, već i doživljava svim čulima.

17.01.2024 Osvetljenje

Nepravilan oblik stone lampe stvara svetlost koja budi najlepše uspomene iz detinjstva

Ova stona lampa neće služiti kao pomagalo za čitanje ili rad, ali će verovatno probuditi vašu maštu ili oživeti vaše najlepše uspomene zahvaljujući svom neobičnom obliku koji podse...

14.01.2024 Osvetljenje

Sjaj Sunca u vašem domu: zidne lampe inspirisane suncokretima

Ova kolekcija zidnih lampi crpi inspiraciju iz delikatnih cvetova unutar prelepog suncokreta, ali igra svetlosti i senki pruža joj gotovo hipnotički izgled, bilo da je osvetljena i...

11.01.2024 Osvetljenje

Novi pogled na održivost: inovacije kompanije Philips My Creation

Nove kolekcije svetiljki brenda Philips My Creation daju izjavu pokazujući kako tehnologija i održivost mogu biti moćan i koristan spoj koji ima potencijal da igra značajnu ulogu u...

08.01.2024 Osvetljenje

Transformacija recikliranog fabričkog otpada u elegantnu zidnu lampu

Proizvedene od neuspešno obrađenih drvenih dasaka skejtborda, koje su često završavale kao otpad, ove zidne lampe su rezultat maštovite reinterpretacije.