Kako izaći na kraj sa lošim osvetljenjem spuštenih plafona?

Spušteni plafoni i osvetljenje - kako pronaći savršenu ravnotežu i stvoriti idealno osvetljen dom?

Spušteni plafoni lako se identifikuju zahvaljujući svom specifičnom arhitektonskom izgledu. Naime, spušteni plafon može biti običan, bogatog dizajna, suptilan ili dramatičan u zavisnosti od toga kako želite da ga dizajnirate. Koju god varijantu da odaberete, činjenica je da ovakvi plafoni često traže osvetljenje koje im omogućava da prikažu svoj jedinstveni dizajn, i da se, naravno, izdvoje.

Ovalni spušteni plafoni daju enterijeru dramatičan izgled, a idealno je kada se pritom poklapaju sa nekim drugim sličnim elementom - komadom nameštaja ili arhitektonskom karakteristikom u domu - primera radi, sa ovalnim kuhinjskim ostrvom. U tom slučaju, svetlo sa spuštenih plafona bi se savršeno moglo iskoristiti da naglasi oblik i dizajn postojećeg prostora.

Spušteni plafoni ne moraju biti teški za pravilno osvetljenjephoto: iStock

Suptilno osvetljenje spuštenih plafona je odlična opcija za nosače plafona, posebno u spavaćoj sobi kojoj je potrebno suptilno svetlo i mirnan i spokojan ambijent. Možete napraviti elegantan izgled plafona tako što ćete ležište obojiti drugačijom bojom od okvira. Redovno osvetljenje kao što su male LED svetiljke bi izgledalo lepo u tom slučaju.

Plafoni u podrumima su obično niži, tako da možete da koristite zidne svetiljke kao indirektno osvetljenje. Svetlo će se odraziti na plafon i stvoriće zanimljive vizuelne efekte, a sobu učiniti prostranijom. Čak i ugradna svetla mogu da se koriste kao okvir za spuštene plafone i da se istakne njihov arhitektonski dizajn. Međutim, ugradna svetla su samo rešenje za takozvano akcentovano osvetljenje i treba da se kombinuju sa drugim vrstama za kompletan izgled.

Postavljanjem lustera unutar plafona skrećete pažnju na oblik i dizajn i on postaje ključna tačka vaše sobe. Plafon možete obojiti tamnom bojom, a ugradna svetla će se odraziti na svojoj površini i stvoriti nejasan, topao izgled. Duga i uska soba izgledaće zanimljivije, a skrećete pažnju od njene veličine ukoliko plafon stavite kao fokusnu tačku male sobe. Spušteni plafon u uskoj sobi izdvaja se svojim oblikom, bojom i osvetljenjem.

Postavljanje lustera na spušten plafon stavlja se fokus na oblik i dizajn plafonaphoto: iStock

Spušteni plafoni su obično pogodni za velike prostorije ili prostore sa visokim plafonima. Takođe, možete da instalirate niske sa svetlom koje obično imaju glamurozan uticaj. Bilo kako bilo, ukoliko se pridržavate ovih malih saveta stručnjaka - sigurni smo da nećete doneti pogrešnu odluku i da ćete u svakom trenutku imati savršeno osvetljen dom.

Povezane teme

05.05.2024 Osvetljenje

LED rasveta za ažuriranje vaše kuhinje

Dodavanjem privlačnih detalja poput rasvete, u velikoj meri možete promeniti izgled vaše kuhinje. Ovom prilikom odabrali smo LED rasvetu za osveženje vaše kuhinje.

02.05.2024 Osvetljenje

Saveti i ideje za savršeno osvetljeno predsoblje

Od pružanja praktične osvetljenosti do dodavanja dodira stila, svetiljke igraju ključnu ulogu u unapređenju estetike i funkcionalnosti vašeg ulaza.

29.04.2024 Osvetljenje

Romantično osvetljenje za spavaću sobu

Lampice, fenjeri i sveće zajedno stvaraju slojevitu i bogatu atmosferu koja oživljava prostor i budi strasti.

26.04.2024 Osvetljenje

Osvetljenje koje trpezariji daje potpuno novi sjaj

Trpezarija je važan prostor posvećen kućnoj zabavi i uživanju u obrocima sa porodicom i prijateljima, a osvetljenje u ovoj prostoriji pomaže u postavljanju privlačnog ambijenta i t...

24.04.2024 Osvetljenje

Kombinacija različitih izvora osvetljenja za opušteniji osećaj u domu

Kada se pravilno kombinuju, ovi različiti elementi osvetljenja mogu stvoriti raznoliku paletu svetlosti koja se prilagođava potrebama prostorije i željenoj atmosferi.

18.04.2024 Osvetljenje

Lusteri ili šarene viseće bombone - odlučite sami!

Nova kolekcija izdvaja se svojim revolucionarnim pristupom tradiciji, uključujući staklene elemente u boji bombona pažljivo raspoređene duž užeta, poput dragocenih bisera na niti.

15.04.2024 Osvetljenje

Ambijentalno osvetljenje po meri svakog romantika: lampe u obliku Meseca

Osim što stvaraju opuštajuću atmosferu, ove lampe su i estetski privlačne, što ih čini idealnim dodatkom za svaku sobu u kući.

10.04.2024 Osvetljenje

Moderne kristalne lampe

Dodir elegancije i sofisticiranosti za vaš dom…

07.04.2024 Osvetljenje

Jednostavna a tako neobična: lampa sa levitirajućom kuglom za kontrolu svetla

Ono što čini ovu lampu izuzetnom nije samo njen jedinstveni dizajn, već i način na koji izbegava tradicionalne fizičke kontrole.

04.04.2024 Osvetljenje

Osvetlite svoj dom stilom: najbolje stone lampe za svaki enterijer

Stona lampa možda nije najpraktičnija za čitanje ili rad, ali to ne znači da ne može izgledati izvanredno na vašem stolu.

01.04.2024 Osvetljenje

Otkrijte svetlost na potpuno nov način sa našom selekcijom najoriginalnijih lampi

Uz ove originalne lampe, prostorije postaju ne samo osvetljene već i obogaćene lepotom i karakterom, što svaki trenutak čini posebnim i nezaboravnim.