Saveti za pravilno postavljanje radnog osvetljenja

Ukoliko ste strastveni ljubitelj čitanja, onda ne sumnjamo da ste u potrazi za idealnim “ciljanim” osvetljenjem zbog kojeg će vam oči biti večno zahvalne...

Dnevna soba, kancelarijski sto i spavaća soba – ovo su tri centralna mesta koja zahtevaju dodatno osvetljenje. Znate već i sami, postoje neki posebni trenuci kada centralno svetlo jednostavno mora da postane pozadinsko. Tada svetlo koje koristimo dok čitamo, pišemo ili proučavamo nešto izbliza postaje aktuelno, pa je od presudne važnosti postaviti ga pravilno kako bi se izbeglo naprezanje očiju.

Radno svetlo u dnevnoj sobi:

Kada se sklupčate na kauču da biste uživali u dobroj knjizi ili završili ukrštenicu, obližnja lampa će poboljšati aktivnost. U ovom prostoru uglavnom imate tri izvora osvetljenja: prirodno svetlo, gornje osvetljenje i svetlo za rad. Jedan izvor svetlosti može biti sunčeva svetlost koja dolazi kroz prozor. Zatim, trebalo bi da imate plafonsko svetlo ili lampu koja ispunjava celu sobu svetlom. Treće, dodajte radno svetlo kao što je mala lampa ili svetlo za čitanje koje se fokusira direktno na vašu aktivnost. Ovo treće svetlo je idealno postaviti sa strane ili iza vas. Svetlo iznad ili ispred osobe koja čita može da se odbije od materijala za čitanje, bilo papira ili elektronskog uređaja, pravo u oči čitaoca. Postavljanje svetla sa strane ili iza poboljšava vizuelne performanse i udobnost. Što se tiče stila, potražite lampu sa tankim profilom - na taj način ćete izbeći da imate veliki abažur blizu glave dok čitate.

Radno svetlo pored kreveta:

Ako volite da čitate u krevetu, ne možete uvek računati na prirodno svetlo. Umesto toga, potrebna vam je sjajna lampa za čitanje. Neka postojeća postavka vaše spavaće sobe diktira postavljanje. Ako volite lampe na svojim noćnim ormarićima, onda se jednostavno držite te opcije, nije vam potrebna dodatna instalacija, a stilovi se mogu lako promeniti. Ako ste strastveni čitalac i voljni ste da instalirate stalnu rasvetu, montirano svetlo je pravi način. Ove vrste svetla mogu se montirati na zid ili pričvrstiti na bočnu stranu uzglavlja. Takođe se mogu spojiti na zid pomoću prekidača blizu kreveta ili uključiti u obližnju utičnicu. Bez obzira koju opciju odaberete, uverite se da možete doći do prekidača bez potrebe da ustajete iz kreveta.

Radno svetlo za kancelarijskim stolom:

Ako imate kućni kancelarijski prostor sa računarom, ne želite jak izvor svetlosti odmah pored ivica računara. Izbegavajte da imate prozor direktno iza ekrana ili svetlu lampu koja sija iza ekrana ili na njemu – to može stvoriti odsjaj na ekranu i izazvati nelagodnost u očima. Umesto toga, imajte niske do prosečne izvore svetlosti u celoj prostoriji i izbegavajte potpuni mrak, jer to takođe može da stvori nelagodnost. Ako vam je potrebno više svetla na površini stola za čitanje knjige ili pisanje, dobar izbor je i mala lampa koja ne sija na ekranu računara.

photo source: houzz

Povezane teme

04.07.2024 Osvetljenje

Izaberite pravi luster za vašu kuću

Pravilno odabran luster može uneti dozu elegancije, luksuza ili modernosti, zavisno od stila u kojem je prostor uređen. Lusteri se često koriste kao centralni dekorativni element j...

01.07.2024 Osvetljenje

Saveti za dobro osvetljenje u dnevnoj sobi

Rasveta igra ključnu ulogu u postavljanju atmosfere, bilo da se radi o prijatnoj porodičnoj večeri ili živahnom društvenom okupljanju. Interakcija prirodne i veštačke svetlosti mož...

28.06.2024 Osvetljenje

Crni lusteri za zadivljujući efekat u prostoru

Vedro uklapanje akcenata, ambijenta i prirodne svetlosti, kompletira svaku prostoriju i predstavlja centralnu tačku prilikom oblikovanja njihovog stila i raspoloženja.

25.06.2024 Osvetljenje

Razigrani lusteri u obliku balona

Ova prelepa i raznobojna kućna rasveta koja liči na balone je deo kolekcije pod imenom Memory, dizajnera Borisa Klimeka.

22.06.2024 Osvetljenje

Osvetljenje spavaće sobe

Sa svetlom se treba igrati, pustiti mašti na volju, a spavaće sobe su prostor koji vam omogućava posebnu inspiraciju u ovom smislu.

19.06.2024 Osvetljenje

Fantastični načini osvetljenja kupatila

Kada je reč o osvetljenju kupatila, idealno bi bilo kada biste mogli da postavite nekoliko različitih izvora svetlosti kako bi prostor izgledao i lepše i funkcionalnije.

16.06.2024 Osvetljenje

Najbolje zidne lampe za spavaće sobe

Zidne lampe u spavaćoj sobi pružaju praktično i estetski prijatno osvetljenje, idealno za čitanje i stvaranje opuštajuće atmosfere.

13.06.2024 Osvetljenje

Lampe od pruća i ratana za boho osećaj u vašem domu

Predlažemo vam suptilan dodir boho stila za vaš dom u obliku lampi. Napravljene od ratana ili pruća one unose neverovatnu toplinu u savremen dom.

10.06.2024 Osvetljenje

5 najboljih opcija za osvetljenje malog predsoblja

Koliko god da je minijaturan ovaj deo vašeg doma, budite sigurni da postoji svetiljka koja će savršeno odgovarati vašem prostoru i doprineti stvaranju prijatne atmosfere dobrodošli...

07.06.2024 Osvetljenje

Dizajn rasvete za male prostore: maksimizirajte osvetljenost i dobar stil

Maksimiziranje osvetljenosti i stila u malim prostorima može biti izazovno, ali prava rasveta može transformisati čak i najmanju sobu u svetlu i stilizovanu oazu.

04.06.2024 Osvetljenje

Lampa u obliku šrafa pruža taktički pristup kontroli osvetljenja

Set lampa podseća na ogroman šraf, posebno kada je njena svetlost na najnižoj tački, i nudi jedinstvenu i privlačnu interakciju sa korisnicima.