Razigrana lampa čiji je oblik inspirisan starom igricom

Lampa "Bilboquet" je već sada okarakterisana kao "klasik za budućnost"...

Kanadski dizajner Filip Malon otkrio je svoj prvi dizajn za Flos, u obliku razigrane stone lampe čiji je oblik inspirisan starom igricom. Lampa je skoro antropomorfna u svom dizajnu, a njena cela forma potiče od magnetnog kugličnog zgloba, kao i bilboketa – igre koja potiče iz Francuske u 16. veku.

Na sličan način kao i magnetni kuglični zglob, lampa se sastoji od dva šarena cilindra koji su spojeni magnetnom sferom. Gornji cilindar je u stanju da se potpuno rotira oko sfere i usmerava svetlost u bilo kom smeru. U smislu njegove sličnosti sa bilboketom, on odražava oblik alata koji se koristi za igru, a koji se sastoji od drvene lopte vezane za konac, sa peharatom „šoljicom“ u kojoj igrač hvata loptu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flos (@flos)

Jednostavnog izgleda, ali pun ličnosti, Bilboquet je podesiva stona lampa koja vam omogućava da usmerite svetlost na razigran, ali precizan način. Uzimajući naznake iz magnetnih kugličnih zglobova, lampa nudi čitav niz pokreta za različite funkcije. Bilo da se koristi kao svetlo za zadatak na stolu ili da obezbedi meki sjaj na zidu, ili je usmerena ka dobroj knjizi, lampa šalje svetlo tamo gde je potrebno.

Dizajneru je bilo važno da lampa koristi inovativne materijale u pokušaju da bude što je moguće održivija. Polikarbonat koji se koristi za kreiranje spoljašnjeg kućišta je izveden iz nusproizvoda proizvodnje papira (umesto uobičajene nafte). Prema Flosu, za razliku od druge plastike na biljnoj bazi, ovaj materijal ne zahteva namensku kultivaciju i stoga je skroman u upotrebi resursa.

Bilboquet lampa je dostupna u paleti od tri boje: žalfija, paradajz i lan, sa senkom koja se proteže izvan glavnog kućišta dizajna i na kabl i utikač. Dostupna je za kupovinu po ceni od oko 300 dolara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flos (@flos)

 

Povezane teme

16.02.2024 Osvetljenje

Novi pogled na osvetljenje doma: čvrsto nanizane niti koje se igraju sa vašim pogledom

Kolekcija svetla je napravljena od čvrsto nanizanih niti, koje stvaraju svetiljke sa jedinstvenim i zadivljujućim telima i oblicima.

13.02.2024 Osvetljenje

Za vašu inspiraciju: 15 prelepo dizajniranih podnih lampi

Postavkom podne lampe u dnevnoj, spavaćoj ili radnoj sobi osvetlićete ono što je bitno, istaći svoj istančan ukus i naglasiti detalje koji su vam dragi.

10.02.2024 Osvetljenje

Bezbednost i estetika na prvom mestu: vodič za savršeno osvetljenje stepenica

Obezbedite siguran prolaz i naglasite estetiku prostora uz pravilno postavljene i estetski prijatne svetlosne elemente.

07.02.2024 Osvetljenje

Viseća rasveta: savršen način da osvetlite svoje dvorište, balkon ili terasu

Kako bismo oplemenili te magične trenutke, viseća rasveta se pojavljuje kao suptilan dodatak koji transformiše atmosferu prostora.

04.02.2024 Osvetljenje

Magično žičano osvetljenje: kreativne ideje za dekorisanje dečje sobe

Kada je reč o dečijoj sobi, žičano osvetljenje predstavlja savršen dodatak, pružajući ne samo funkcionalnost već i kreativnost.

01.02.2024 Osvetljenje

Umetnost u svetu dizajna osvetljenja: lampe inspirisane lepotom cvetova

Ove originalne i prelepe lampe koje odišu esencijom cveća donose svežinu prirode u unutrašnjost vašeg doma, stvarajući atmosferu koja podstiče osećaj spokoja, elegancije i izražene...

29.01.2024 Osvetljenje

Edisonove sijalice kao osnova prelepo dizajniranih lampi u industrijskom stilu

U nekoliko jednostavnih koraka možete i sami kreirati zanimljivu industrijsku lampu na čijem kraju je Edisonova sijalica i na taj način osvežiti svoje okruženje.

26.01.2024 Osvetljenje

Unesite dozu moderne magije u svoj dom uz originalnu neonsku rasvetu

Sa svojom sposobnošću da stvori atmosferu i postane vizuelni fokus prostora, neonska rasveta predstavlja inovativan način da unesete jedinstvenu vibraciju i dozu futurizma u svoj d...

23.01.2024 Osvetljenje

Psihološki aspekti (dobrog) osvetljenja u domu

Kroz istoriju, ljudi su intuitivno koristili svetlost kako bi stvorili atmosferu, bilo da je reč o prirodnom svetlu Sunca, toplini vatre ili umetnosti osvetljenja u unutrašnjim pro...

20.01.2024 Osvetljenje

Najbolje opcije za osvetljenje trpezarije

Usmeravanjem svetlosti, transformišemo trpezariju u oazu toplote i gostoprimstva, stvarajući mesto gde se svetlina ne samo oseća, već i doživljava svim čulima.

17.01.2024 Osvetljenje

Nepravilan oblik stone lampe stvara svetlost koja budi najlepše uspomene iz detinjstva

Ova stona lampa neće služiti kao pomagalo za čitanje ili rad, ali će verovatno probuditi vašu maštu ili oživeti vaše najlepše uspomene zahvaljujući svom neobičnom obliku koji podse...