Radar koji gleda u nebo ili podesiva stona lampa – odlučite sami!

Čak i samo ime ove simpatične lampe kao da nam govori da je budućnost osvetljenja tu, na pomoćnom stočiću, baš u našoj dnevnoj sobi...

Reč je o TX1 lampi za koju je zadužen italijanski dizajner Marco Ghilarducci, čovek sa racionalnim umom ali i velikom znatiželjom tipičnom za umetnike. Njegov najnoviji proizvod zasnovan je na privlačnosti beskonačne dimenzije prostora i nedostatku prepreka. Već sam pogled na ovu čudesnu lampu u nama budi osećaj bezgranične slobode koja je pritom, ni manje ni više, uperena baš ka nebu! Eto momentalne asocijacije na vezu i razmenu podataka između radara i neverovatno sjajnih satelita stotinama kilometara udaljenim od Zemlje.

Lampa se sastoji od cilindra i diska – dva oblika tako različita, udaljena i nezavisna a opet u ovom slučaju savršeno povezana zahvaljujući tankim kracima. To rezultira stvaranjem jedne lagane ali trajne veze koja je osmišljena tako da se stiče utisak kako reflektor (odnosno konveksni disk od obojenog aluminijuma) lebdi u vazduhu slobodno usmeravajući svetlost proizvedenu od strane cilindrične baze. Ovaj čudesan proces proizvodi uravnoteženo svetlo koje nikada nije ni zaslepljujuće a ni previše prigušeno.

U pitanju je višenamenska lampa dizajnirana tako da raspršuje svetlost pod uglom od 45 stepeni u bilo kom smeru, dostupna je u dve različite veličine pa je stoga pogodna za različite prostorije u kući. Standardna verzija se, primera radi, može postaviti na niski stočić u blizini sofe, a može se koristiti i kao podna lampa, dok je takozvana “med” verzija dizajnirana da se koristi kao stvarna stona lampa bilo u dnevnom boravku ili u dečjoj sobi.

Na kraju pomenimo i to da je TX1 lampa sa dvostrukom dušom – luksuznom i onom tehnološkom. Ukoliko spadate u red onih kojima je ekskluzivnost prioritet, onda je za vas najbolji izbor biserno siva verzija sa detaljima od mesinga. Ukoliko ste više s one tehnološke strane medalje, onda se radije odlučite za belu boju sa hromiranim elementima koji će vam omogućiti bolju interakciju sa svetlom.

Izvor: martinelliluce.it

Povezane teme