Praktični saveti za savršeno osvetljenje dnevnog boravka

Česta greška prilikom osvetljavanja dnevne sobe jeste postavljanje samo jednog izvora svetlosti – najčešće su to luster ili plafonjera.

Budući da je dnevna soba mesto na kojem se ljudi okupljaju i provode dosta vremena, važno je da se u ovoj prostoriji primeni koncept slojevitog osvetljavanja. Različiti tipovi svetla neophodni su jer se u dnevnoj sobi odvija čitav niz aktivnosti – od gledanja TV-a, preko čitanja knjiga i igranja društvenih igara do porodičnih okupljanja i druženja sa prijateljima.

Dizajneri osvetljenja savetuju da u dnevnoj sobi izbegavate tip plafonjere gde je lampa uvučena u unutrašnjost, jer sijaju direktno na dole i stvaraju dosta senki. Umesto njih, daleko bolja opcija su lampe čiji se snopovi svetlosti odbijaju od plafon i na taj način snažnije osvetljavaju prostor.

Još jedna prednost ovakvih lampi jeste što se uklapaju u prirodnu ljudsku tendenciju da vertikalne ravni posmatraju odozdo na gore, a ne obrnuto. Idealan primer ovakvog osvetljenja jesu fluorescentne duguljaste sijalice koje se ugrađuju direktno u plafon i sijaju na gore. Još jedan način da se dnevna soba obogati ambijentalnim svetlom jeste da se ugradne sijalice integrišu u zid.

Iako su plafonsko i zidno osvetljenje snažni izvori svetlosti, oni neće biti dovoljni za obavljanje radnih zadataka, poput kucanja na laptopu ili uživanja u čitanju knjiga i novina. Za ovakve namene, poslužiće podesive radne lampe.

Da biste istakli neku biljku, iskoristite podne lampe okrenute na gore, dok su za slikarska dela idealne ugradne zidne lampe. Ipak, prilikom osvetljavanja umetničkih predmeta, uzmite u obzir jačinu svetlosti i toplotu koje sijalice emituju, kako ih ne bi slučajno progorele. Isticanje umetnina prigodnim osvetljenjem toliko je delikatan posao, da postoje dizajneri osvetljenja specijalizovani isključivo za ovu oblast.

Prilikom osvetljavanja dnevne sobe, uzmite u obzir i dimenzije prostorije. Da bi se osvetlio veliki prostor potrebna je kombinacija svih tipova osvetljenja, dok je za manje dnevne sobe dovoljno izabrati dva do tri različita modela lampi.

Povezane teme

04.06.2024 Osvetljenje

Lampa u obliku šrafa pruža taktički pristup kontroli osvetljenja

Set lampa podseća na ogroman šraf, posebno kada je njena svetlost na najnižoj tački, i nudi jedinstvenu i privlačnu interakciju sa korisnicima.

01.06.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa: savršen spoj retro dizajna i moderne tehnologije

Oblik lampe je inspirisan tradicionalnim fenjerom, a svetlost se širi pod uglom od 360 stepeni. Telo baterije fenjera, kada se ukloni sa svog položaja, takođe može postati lampa ko...

29.05.2024 Osvetljenje

Originalna rasvetna tela koja izazivaju emocije i inspirišu maštu

Kolekcija Multiforme, zadivljujuća tapiserija svetiljki, nudi dizajnersko iskustvo koje izaziva emocije i inspiriše maštu. Pedantno izrađen od strane vizionarskih dizajnera, svaki...

26.05.2024 Osvetljenje

Minimalistička rasveta od aluminijuma i čelika: sirova lepota prirode u dizajnu

Ova rasvetna tela nisu samo praktična rešenja za osvetljenje, već umetnička dela koja unose eleganciju i prirodnu lepotu u svaki prostor, stvarajući harmoničan spoj modernog dizajn...

23.05.2024 Osvetljenje

Osvetljenje u vrtu

Spoljna rasveta može znatno ulepšati izgled vašeg dvorišta, staza ili terase u toplim večerima. Za prijatna druženja u večernjim satima na terasi ili u bašti možete postaviti zanim...

20.05.2024 Osvetljenje

5 uobičajenih grešaka u osvetljenju doma (i kako ih ispraviti)

Pitali smo stručnjake: koji su to uobičajeni krivci za loše osvetljenje doma i kako ispraviti sve te greške koje većina nas pravi kada je u pitanju ovaj deo uređenja životnog prost...

17.05.2024 Osvetljenje

Kako odabrati savršenu lampu za dnevni boravak?

Od rasvete za čitanje do dodavanja tople svetlosti za ugodne večeri, prava lampa može unaprediti kako funkcionalnost tako i estetiku vašeg dnevnog boravka.

14.05.2024 Osvetljenje

Rešenja za osvetljenje malih stanova

Od maksimiziranja prirodnog svetla do uključivanja inovativnih svetiljki, evo vodiča za osvetljavanje malih prostora sa stilom i efikasnošću.

11.05.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa sa punjivom sijalicom donosi magiju u mračne prostorije

Svi mi volimo dobro dizajnirano i funkcionalno osvetljenje koje ima estetsku vrednost. Ali, pored toga, važno je da svetlo može biti prenosivo, kako bi moglo da vas prati gde god d...

08.05.2024 Osvetljenje

Pogledajte kako izgleda proces 3D štampe male stone lampe

3D štampanje, ili aditivna proizvodnja, predstavlja proces kreiranja trodimenzionalnih objekata sloj po sloj, koristeći digitalni model kao osnovu. Ovaj tehnološki napredak donosi...

05.05.2024 Osvetljenje

LED rasveta za ažuriranje vaše kuhinje

Dodavanjem privlačnih detalja poput rasvete, u velikoj meri možete promeniti izgled vaše kuhinje. Ovom prilikom odabrali smo LED rasvetu za osveženje vaše kuhinje.