Osvetljenja za hodnike o kakvim ste maštali

Hodnici su vrlo često zahtevna mesta za uređenje.

Odabrati pravu boju zidova, postaviti ogledalo i ormarić za cipele na pravom mestu, posvetiti se odabiru prostirki za hodnik. Posebno je nezahvalno postavljanje odgovarajućeg osvetljenja u njima. Dugački, uski, mračni, gotovo neprijateljski raspoloženi. Kako im pristupiti? Kako pronaći savršenu rasvetu koja će istima dati perspektivu?

Dakle, ukoliko želite da vaš dom zrači svežinom i prijatnošću, isti mora biti osvetljen. Hodnik nije izuzetak. Ako ste uložili vreme i kreativnost u uređenje svog doma i preostao vam je još samo neosvetljen hodnik, na pravom ste mestu. Kako se ne bi u svom hodniku osećali klaustrofobično usled nedostatka svetlosti, iznosimo pred vas nekoliko ideja kako ga možete osvetliti.

Iako osvetljenje hodnika može delovati komplikovano jer su isti vrlo često skučeni, sa malo prostora za ideje, nekoliko strateških poteza može napraviti čuda. Pre svega morate odabrati stil osvetljenja, koji mora da se poklapa sa stilom koji dominira ostatkom vašeg doma. Takođe prednost treba da date funkcionalnosti, jer je ona ovde važnija od estetike. Morate se uveriti da odabrani lampioni ili svetiljke daju dovoljnu količinu svetlosti vašem hodniku.

Manji hodnici četvrtastog oblika zadovoljiće se jedinstvenim osvetljenjem na plafonu, dok će duži zahtevati više pojedinačnih svetiljki u nizu. Pobrinite se da razmak između istih bude odgovarajući kako sama prostorija ne bi bila previše blještava. Takođe možete pokušati sa varijantom postavke jedne svetiljke na jednom a druge dijagonalno na drugom kraju hodnika, čime se dobija efekat – oka.

Važna stavka je takođe i pronalaženje mračnih uglova u hodniku. Obavezno pri upaljenom svetlu proverite da li ista ostaju sebi dosledna ili se gubi po čoškovima. Osim toga kako biste doskočili tamnijim uglovima, možete ih prefarbati svetlijim bojama.

Hodnici sa visokim plafonima zahtevaju viseće lustere. Isti daju prostor dovoljnu količinu svetlosti i čine da izgleda pristupačnije. Nasuprot njima plafonska osvetljenja su namenjena hodnicima sa nižim plafonima, kako ne biste došli u situaciju da udarite glavom o luster, dok prolazite. Obratite takođe pažnju na materijale od kojih su napravljeni lampioni, jer isti treba da nađu svoj smisao u datom okruženju.

I na samom kraju imajte na umu da je vas hodnik zapravo vaša mala privatna galerija. Tamo možete istaći vaša dela i vama važne detalje. Birajte takvo osvetljenje koje daje kompliment vašem radu.

Ž.J.

Izvor: DigsDigs

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Osvetljenje

Povezane teme