Osvetljene staklene orhideje slave nežnu stranu egzotičnog cveća

Sa više od 28000 vrsta poznatih čoveku, orhideje pripadaju najvećoj porodici cvetnih biljaka na svetu.

Veoma elegantan cvet, dolazi nam u mnoštvu prekrasnih boja, uz istovremeno pregršt neodoljivih mirisa. Sofisticirana vrsta cveća omogućava nam da svoje okruženje ulepšamo na poseban način. Uz toliko raznolikosti, nije čudno što je baš ovaj cvet bio inspiracija britanskoj umetnici Lauri Hart.

Lepota jednog takvog jedinstvenog cveta kao što je orhideja, nadahnula je ovu izvanrednu umetnicu i ona je napravila kolekciju užarenih skulptura od stakla koje verno imitiraju orhidejin cvet. Kolekcija nosi naziv Orchis Exotica, i upravo je takva prelepa, egzotična i nesvakidašnja. Vredna svake pažnja, što se možete i sami uveriti ako zavirite u našu galeriju.

Hartova je tokom svog rada istraživala mnoge umetničke puteve, ali je sa staklom počela eksperimentisati tek u svojoj petoj deceniji. Osnove je naučila na časovima ali je svoj sopstveni stil razvila putem grešaka i ponovnih pokušaja. Hartova tvrdi za sebe da je još uvek početnik i da svakog dana nauči nešto novo u pogledu rada sa staklom. Svaki dan, kako ističe donosi sa sobom novi izazov i mogućnost za eksperimentisanje.

Ova umetnica ističe kako uživa da se bavi raznolikošću i da više od svega čezne za prilikom da se prepusti bojama i različitim stilovima. Međutim kako sama kaže, pola veka njenog postojanja na ovoj planeti, odredilo je žarište njene stvarne strasti, a to je umetnički prikaz nekih od najosnovnijih, najlepših i najugroženijih vrsta na Zemlji.

Kolekcija Orchis Exotica prikazuje nežnu stranu orhideje kao cveta, izlivene od stakla. Svaki pojedinačan primerak je širok pola metra i izrađen je kombinacijom softvera za 3D dizajn kao i tradicionalnim tehnikama livenja stakla. Svaka zasebna svetijlka zaista oživi pred posmatračem jednom kada dvobojno neonsko svetlo prođe kroz nju. Spektakularno u punom smislu te reči.

A budući da su fosilni ostaci potvrdili da su orhideje bile prve cvetajuće biljke na planeti, Hartova ovim putem slavi njihovu mogućnost da se prilagođavaju i evoluiraju zajedno sa Zemljom.

Ž.J.

Izvor: MyModernMet

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Osvetljenje

Povezane teme