Luster od ljuski jajeta nudi sasvim novi pogled na osvetljenje prostora

Verovali ili ne, ali ovaj luster je napravljen od ljuski jajeta, odnosno otpada koji se svakodnevno stvara u velikim količinama u svetu.

Hatch je viseća lampa napravljena od otpada od ljuske jajeta koji se svakodnevno stvara u velikim količinama potrošnjom jaja širom sveta. Dizajnirao ju je studio Yellowdot i biće predstavljena u Njujorku tokom Wanted Design Manhattan izložbe.

Uprkos svojoj krhkosti, ljuske jaja su izuzetno tanke ali i jake sa polupropusnom strukturom i jedinstvenim svojstvima propustljivosti svetlosti. Svaki privezak za osvetljenje napravljen je od oko 60 ljuski jajeta, prikupljenih iz domova i lokalnih pekara.

Poznati kao „keramika prirode“, izuzetno tanki delovi ljuske jajeta su delikatno raspoređeni ručno i spojeni smolom kako bi se stvorio difuzor svetlosti. Okačene sa tri fina kabla, poluprovidne ljuske jajeta pružaju jedinstven efekat rasipanja svetlosti kada su osvetljene.

Inspirisan toplotnim lampama koje se koriste za inkubaciju pilića, privezak je rekonstruisan sa energetski efikasnim LED izvorom svetlosti i smešten u kućište od poliranog mesinga koje je ručno okrenuto. Na ovaj način, lampa obezbeđuje direktno, difuzno i reflektovano osvetljenje.

Jaja su jedan od najsvestranijih kuhinjskih sastojaka. Prosečna osoba pojede 161 jaje godišnje, a odbačene ljuske su jedan od najčešćih oblika otpada od hrane. Tokom pandemije, dizajneri iz pomenutog studija su se bavili svakodnevnim biootpadnim materijalima kako bi ih iskoristili za dizajniranje svakodnevnih predmeta.

Na kraju su došli do zaključka da je upravo ljuska jajeta savršen materijal koji bi inače završio na deponiji a na ovaj način je doneo ne samo mogućnost neverovatno zanimljivog osvetljavanja prostora, već i sasvim novu perspektivu na ciklus bacanja hrane i održivost.

izvor: yellowdotdesign

Povezane teme