Luster - lampa sa abažurom koji menja pravac svetlosti u vašem domu

Više slika

Više slika

Abažur postaje pravi mali "transformers" koji menja način na koji svetlost teče kroz vaš dom...

Većina viseće rasvete šalje svoju svetlost nadole iz praktičnih razloga. Neki komadi bi mogli da emituju svetlost u svim pravcima, posebno privesci ili lusteri koji dolaze u sfernim oblicima. U svakom slučaju, većina ovakvih lampi ima fiksni način da osvetljava stvari, bukvalno, i nema mnogo opcija da promenite način na koji rade.

Lampe koje mogu promeniti svoj pravac rasipanja svetlosti svakako postoje, ali često više liče na scenske rekvizite nego na estetske delove vašeg doma. S vremena na vreme, naiđemo na dizajn koji je toliko kreativan i nekonvencionalan, baš poput ovog Meduza lustera sa abažurom koji može praktično da promeni način na koji luster funkcioniše menjajući gde ide njegova svetlost .

Tradicionalni abažuri dolaze kao skraćeni konusi, sa velikim otvorom na dnu kako bi se svetlost širila što je više moguće. Postoji nešto svetlosti koja izlazi iz vrha, ali je ona - slobodno možemo reći - toliko mala da je zapravo zanemarljiva. Za viseće lampe ili lustere, to je najoptimalniji dizajn, ali takođe ostavlja vrlo malo prostora za fleksibilnost i raznolikost, posebno kada pokušavate da promenite intenzitet svetlosti.

Naravno, uvek se može koristiti dimer, ali i lampa Meduza radi isto na prilično čudan način. Praktično menja oblik senke od uspravnog konusa, preko bureta, do okrenutog konusa, što takođe utiče na promenu smera svetlosti. A u zavisnosti od toga koliko je otvor zatvoren ili otvoren, on takođe može promeniti intenzitet svetlosti koja kroz njega prolazi.

Ono što ovaj dizajn čini posebno interesantnim je materijal i struktura koji se koriste da se ovo desi. Koristi omotač koji stvara strukturu nalik harmonici koja menja svoj oblik u zavisnosti od toga koliko su krajevi suženi ili prošireni. Sistem naizmeničnih remenika zateže jedan kraj i popušta drugi u pokretu koji je glatki i očaravajući, skoro kao da gledate kako se meduza kreće u vodi.

Krajnji rezultat je lampa koja u jednom trenutku može da sija preko stola ili sobe, a zatim da projektuje svoju svetlost na krov jednostavnim povlačenjem kanapa. Prvi stvara funkcionalan prostor, dok drugi obogaćuje ambijent tog istog prostora. Prilično genijalan dizajn može lako da promeni raspoloženje u prostoriji bez potrebe da se pribegava komplikovanim mehanizmima ili elektronici, stvarajući jednostavan, ali lep oblik koji dodaje i funkcionalnost i vizuelnu privlačnost svakoj prostoriji.

Povezane teme

07.02.2024 Osvetljenje

Viseća rasveta: savršen način da osvetlite svoje dvorište, balkon ili terasu

Kako bismo oplemenili te magične trenutke, viseća rasveta se pojavljuje kao suptilan dodatak koji transformiše atmosferu prostora.

04.02.2024 Osvetljenje

Magično žičano osvetljenje: kreativne ideje za dekorisanje dečje sobe

Kada je reč o dečijoj sobi, žičano osvetljenje predstavlja savršen dodatak, pružajući ne samo funkcionalnost već i kreativnost.

01.02.2024 Osvetljenje

Umetnost u svetu dizajna osvetljenja: lampe inspirisane lepotom cvetova

Ove originalne i prelepe lampe koje odišu esencijom cveća donose svežinu prirode u unutrašnjost vašeg doma, stvarajući atmosferu koja podstiče osećaj spokoja, elegancije i izražene...

29.01.2024 Osvetljenje

Edisonove sijalice kao osnova prelepo dizajniranih lampi u industrijskom stilu

U nekoliko jednostavnih koraka možete i sami kreirati zanimljivu industrijsku lampu na čijem kraju je Edisonova sijalica i na taj način osvežiti svoje okruženje.

26.01.2024 Osvetljenje

Unesite dozu moderne magije u svoj dom uz originalnu neonsku rasvetu

Sa svojom sposobnošću da stvori atmosferu i postane vizuelni fokus prostora, neonska rasveta predstavlja inovativan način da unesete jedinstvenu vibraciju i dozu futurizma u svoj d...

23.01.2024 Osvetljenje

Psihološki aspekti (dobrog) osvetljenja u domu

Kroz istoriju, ljudi su intuitivno koristili svetlost kako bi stvorili atmosferu, bilo da je reč o prirodnom svetlu Sunca, toplini vatre ili umetnosti osvetljenja u unutrašnjim pro...

20.01.2024 Osvetljenje

Najbolje opcije za osvetljenje trpezarije

Usmeravanjem svetlosti, transformišemo trpezariju u oazu toplote i gostoprimstva, stvarajući mesto gde se svetlina ne samo oseća, već i doživljava svim čulima.

17.01.2024 Osvetljenje

Nepravilan oblik stone lampe stvara svetlost koja budi najlepše uspomene iz detinjstva

Ova stona lampa neće služiti kao pomagalo za čitanje ili rad, ali će verovatno probuditi vašu maštu ili oživeti vaše najlepše uspomene zahvaljujući svom neobičnom obliku koji podse...

14.01.2024 Osvetljenje

Sjaj Sunca u vašem domu: zidne lampe inspirisane suncokretima

Ova kolekcija zidnih lampi crpi inspiraciju iz delikatnih cvetova unutar prelepog suncokreta, ali igra svetlosti i senki pruža joj gotovo hipnotički izgled, bilo da je osvetljena i...

11.01.2024 Osvetljenje

Novi pogled na održivost: inovacije kompanije Philips My Creation

Nove kolekcije svetiljki brenda Philips My Creation daju izjavu pokazujući kako tehnologija i održivost mogu biti moćan i koristan spoj koji ima potencijal da igra značajnu ulogu u...

08.01.2024 Osvetljenje

Transformacija recikliranog fabričkog otpada u elegantnu zidnu lampu

Proizvedene od neuspešno obrađenih drvenih dasaka skejtborda, koje su često završavale kao otpad, ove zidne lampe su rezultat maštovite reinterpretacije.