Kinetički luster CORE koji se otvara poput plodova bora

Lusteri, za razliku od lampi, imaju važnu dvostruku namenu.

Njihov posao nije samo da sobu ispune svetlošću, već i da formiraju očaravajuće umetničko delo na sredini prostorije kom ljudi mogu da se dive. Luster koji nosi naziv Core, to radi veoma dobro. Hsin Lee stoji iza dizajna ovog specifičnog lustera, koji je svoju inspiraciju dobio posmatranjem sazrevanja borove šišarke. Višestruki listovi od bakra na lusteru povezani su sa centralnim mehanizmom koji omogućava – otvaranje lustera.

Core luster svojim prisustvom prostoriju ispunjava mekim snopovima svetlosti koji kao da plešu oko lustera dok se – otvara i zatvara. Treperavi listovi bakra stvaraju blistave odsjaje, pretvarajući luster u trenutnu atrakciju, od koje je teško odvojiti pogled. Luster Core se trenutno nalazi u Kawabata Intcraft, japanskom umetničkom klubu koji postoji čak 84 godine. On je postavljen da visi sa visokog plafona nad spiralnim stepeništem, podstičući posetioce da ga posmatraju dok se penju uz stepenice.

Njegova postepena akcija otvaranja i zatvaranja takođe oživljava prostor, čineći da izgleda kao da diše. Kinetička skulptura oslanja se na više pokretnih delova sastavljenih u jedno. Dizajniran da bude otprilike jednako složen koliko prosečan kišobran, Core "sedi" strpljivo u svojoj ljusci i posetioci umetničkog kluba ga ne primećuju na prvu loptu. Kada krene da se otvara on skuplja svu pažnju u prostoru, delujući poput preuveličane šišarke.

Core luster je načinjen od 87 jedinstvenih mesinganih komada, pri čemu je svoj doprinos u velikoj meri dalo savremeno mašinstvo. Svaki deo lustera je izrađen uz veliku preciznost na CNC mašini, kako bi kompletan utisak bio neponovljiv.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme