Kamena lampa postaje umirujući svetlosni objekat u svakom domu

Vreme je da se vratimo korenima – bar kada je osvetljenje u pitanju!

A vraćanje korenima u ovom slučaju znači da bar na trenutak zaboravimo na svetiljke koje smo navikli da gledamo u katalozima ili enterijerima širom sveta, i posvetimo pažnju kvalitetnoj ručnoj izradi. Zato sa vama danas delimo prve fotografije lampe Baume, koja dolazi od umetnice Elise Uberti - dame koja je osmislila i izradila lampu od kamena koja oduzima dah.

Bez napora stvarajući suptilnu ravnotežu između rigoroznosti tehničkih ograničenja i spontanosti pokreta, dizajnerka je odlučila da se okrene zanatstvu nakon dugogodišnjeg rada u modnoj industriji. To je ujedno bila i njena dugotrajna potreba za više kreativne slobode, ali i okretanje lepoti keramike koja uvek nudi mnoštvo nepreglednih mogućnosti, posebno onima koji imaju mašte.

Modeli od kamena poslužili su za kreiranje jedinstvenih lampi, kao i skulptura sa zakrivljenim i mekim oblicima koji svedoče o nekim davnim, prošlim vremenima.

Ovi ručno rađeni primerci formiraju poseban mikrokosmos – prefinjen univerzum sa višestrukim mineralnim i organskim inspiracijama, uključujući prirodu, nomadizam, arhitekturu i poeziju prostora.

Harmonično spajajući umetnost i dizajn, dizajnerkin rad objedinjuje tradiciju i modernost, i predstavlja stalno istraživanje volumena i emocionalnih oblika. Lampe zato ponekad liče na mini skloništa, ponekad na najfinija arhitektonska dela, a ponekad čak i pećine.

Privlačan komad svetlosti, napravljen je bez upotrebe kalupa ili šablona što ga čini osetljivim, a nakon sušenja ovaj proizvod se dodatno lepo peče u keramičkoj rerni. Ovaj eklektičan objekat inspirisan je brutalističkom arhitekturom i predstavlja pravo remek delo osvetljenja koje bi svaki enterijer sa zadovoljstvom istakao.

photo: designwanted

Povezane teme