Kako odabrati savršeno osvetljenje za bašte i terase?

Osvetljenje za baštu i terasu igra ključnu ulogu u stvaranju savršene atmosfere za otvoreni prostor.

Leto je, a dnevni boravak se seli napolje. Uveče, vizuelna udobnost je neophodna pa samim tim i osvetljenje mora biti dizajnirano u skladu sa kontekstom – bilo da je reč o prostranoj bašti ili gradskoj terasi.

Staro dobro pravilo glasi: meko osvetljenje je idealno za prostore za opuštanje, dok je direktno osvetljenje najbolje za osvetljavanje konkretnih objekata ili naglašavanje detalja. Kao i nameštaj, spoljašnje osvetljenje se svakodnevno usavršava i pronalazi nove identitete, forme, materijale i tehnologije - od svetla kamufliranog u vegetaciji do pametnog osvetljenja koje modulira boju i intenzitet.

Pored toga, revolucionarno bežično ili punjivo osvetljenje utire put neograničenom, hibridnom korišćenju prostora i autonomiji u postavljanju svetla tačno tamo gde je potrebno. Ukoliko ste u potrazi za savršenim osvetljenjem koje će obasjati vaš prostor za ručavanje savet je da odaberete stone i viseće lampe koje stvaraju toplo i dufuzno raspoloženje na otvorenom.

Za spoljašnje prostore bez struje, punjiva spoljna rasveta je idealno rešenje za postavljanje svetlih akcenata tačno tamo gde ih želite, tako da možete doživeti prirodu u potpunoj slobodi. Takođe lampe na solarni pogon su praktične alternative kada struja nije dostupna a uz to su rešenja sa malim uticajem na životnu sredinu koja mogu osvetliti baštu uz nimalo ulaganja.

Na kraju, ne smemo zaboraviti ni diskretna rešenja za zidove koja značajno štede prostor a mogu učiniti da čak i male terase izgledaju vizuelno veće a prostor udobniji. Tu su još i reflektori i stubovi koji su idealni za obezbeđivanje vidljivosti, isticanje razlika u nivoima a ujedno predstavljaju i svetleće znakove koji čine staze i puteve bezbednim i sugestivnim.

Uostalom, pogledajte i sami neke od najelegantnijih varijanti u našoj maloj galeriji slika i pronađite pravu svetiljku za svoje dvorište već danas.

Povezane teme