KAKO ODABRATI PRAVU RASVETU

Obično o svakodnevnim pojavama ne razmišljamo ili ih ne primećujemo, a jedna od takvih pojava je i njeno veličanstvo, svetlost.

Napretkom tehnologije, čovek produžava dan tj. dnevnu svetlost. Danas bi nam bilo nezamislivo u našim domovima bez električne struje i svetla. Svi znamo šta je svetlo i od kuda ono dolazi, ali evo i tehničke definicije svetla:Svetlost je elektromagnetsko zračenje koje nadražuje mrežnicu u čovečjem oku i time izaziva u organizmu oset vida.

Od ukupnog toka energije što zrači neki izvor svetlosti, samo deo ima sposobnost da posredstvom oka izazove u čovečem organizmu vizuelni oset svetline. Taj se deo naziva svetlosni tok, a to su elektromagnetska zračenja vidljivog spektra. Vidljiva elektromagnetska zračenja izazivaju u organizmu osim oseta svetla i doživljaj boje.

Gledano iz perspektive rasvetljavanja naših životnih prostora, rasvetu možemo podijeliti na klasičnu, halogenu, fluorescentnu i u novije vreme LED rasvetu.
Svi ovi oblici rasvete imaju dve zajedničke crte, osvetljavaju prostor i za svoj rad koriste električnu struju.

Klasična rasveta- inkadescentne sijalice

Ovo je najraširenija i većini nas najpoznatija rasveta. Od čega se sastoji i kako funkcioniše dobra stara sijalica? Sastoji se od staklenog balona i Wolframove žarne niti. Svetlost nastaje tako što struja teče kroz žarnu nit i ugrejava je tj. usijava.

Ove sijalice  imaju široku primenu i proizvode se u različitim izradama i oblicima.
Grlo sijalice koje ima funkciju pričvršćenja sijalice  za svetiljku i dotok električne struje, u domaćinstvu se najviše koriste E27 i E14. E27 su one, nama poznate okrugle sijalice  koje stavljamo u veliku većinu rasvetnih tela, plafonjera, zidnih lampi, noćnih lampi, u kuhinju ,u kupatilo, na stepenište u dvorište… E14 su one manje, najčešće su duguljaste i njih uglavnom stavljamo u lustere (tamo gde ih ide više komada), zidne lampe i noćne lampe manjih dimenzija. Ako nam je potrebna sijalica velike jačine i, više od 200W onda se koriste grla E40.

Posebna podgrupa običnih sijalica su reflektorske sijalice čija je uloga usmeravanje svetlosnog toka u željenom smeru gde širinu svetlosnog snopa određuje reflektor.
Iskoristivost običnih sijalica je relativno mala, svega 5-10%, a sva preostala energija pretvara se u toplotu. Daju solidno svetlo, a kako su vrlo jeftine i dobavljive u gotovo svim trgovinama, najčešće su korištena vrsta rasvete u našim domaćinstvima. Pretpostavljeni vek trajanja je 1.000 radnih sati.

Halogena rasveta

Danas sve popularnija i sve raširenija halogena rasveta za razliku od klasične rasvete daje kvalitetnije svetlo (prirodnije) uz manju potrošnju električne struje.
Da bi se to postiglo, u plinsko punjenje unutar staklenog balona dodaje se brom, hlor ili jod, a čime se sprečava zacrnjenje balona i osigurava konstatan svetlosni tok.
Zbog manjih dimenzija sijalice, pruža i veću slobodu pri osmišljavanju uređenja prostora. Jedina zamerka je preveliko zagrejavanje koje na staklenom balonu može doseći i 250oC. Danas je halogena rasveta dostupna u gotovo svakoj opremljenijoj trgovini  uz prihvatljivu cenu, a rok trajanja ovih sijalica je nešto duži u odnosu na klasičnu sijalicu i iznosi 4.000 radnih sati. Za istu količinu svetla, halogena sijalica potroši gotovo duplo manje električne struje od klasične sijalice.

Dobar su odabir za osvetljavanje kupatila (oko ogledala ili tuš kabina), radnog prostora u kuhinji ili na radnim (pisaćim) stolovima i uopšteno na mestima gde vam je potrebno dobro osvetljenje.

Ne koriste klasično grlo kako bi se spojile sa električnom strujom već koriste sistem sa bajonet grlima gdje je potrebno sijalicu  zakrenuti levo ili desno kako bi se spojila sa kontaktima ili pak opcija s muško/ženskim priključkom (nešto kao utikač i utičnica). Postoje dve vrste halogenih sijalica obzirom na napon, a to su standardne 220-230V i niskonaponske 12V.

Fluorescentna rasveta

Ovaj oblik rasvete više je raširen u industriji nego li u domaćinstvu, ali vrlo često se zbog svog kvalitetnog i oku ugodnog svetla zna naći u kuhinjama, kupatilima, radionama, garažama…

Za razliku od obične sijalice ili halogene, ovde se do svetlosti dolazi na nešto komplikovaniji način. Unutar staklenog balona svetlost se generira izbojem u živinim parama pri čemu se stvara UV zračenje koje se pak uz pomoć fosfora kojim je premazana unutrašnjost balona pretvara u svetlost. Ove sijalice se ne priključuju direktno na naponsku mrežu već koriste prigušnice i startere koji za sami početak rada proizvode veći napon, a koji se kasnije normalizuje. Proizvode se u tri standardna oblika, okrugle, ravne (cevi) i U-oblik. Predviđeni vek trajanja ovih sijalica je 8.000 radnih sati.

Postoji određena podgrupa fluorescentnih sijalica, a to su fluokompaktne sijalice poznatije kao štedne sijalice.

Imaju slične tehničke karakteristike kao i standardne fluorescentne cevi, jedino im je svetlosni tok više zavisan od temperature okoline i položaju gorenja. Kompaktne fluorescentne cevi opremljene su elektroničkim predspojnim sklopom koji jamči paljenje i gorenje bez treperenja. Ugrađuju se na isti način kao i klasične sijalice a predspojna naprava osigurava im 500.000 paljenja. Ove fluokompaktne sijalice mogu zameniti klasične sijalice bez potrebe za preuređenjem instalacije ili rasvetnog mesta.

LED rasveta

Donedavno je ovo bila naučna fantastika ali danas se sve više koristi za osvetljenje  naših domova. Svetlo kako bi se reklo „bez boje i mirisa“ pruža savršenu rasvetljenost prostora.Troši vrlo malo električne struje, a za razliku od ostalih tipova sijalica ima minimalno zagrijavanje, nema UV zračenja, ima malen i kompaktan oblik i neverojatno dugi vek trajanja od 100.000 radnih sati.

LED tehnologija sama po sebi i nije tako nova s obzirom da je reč o pronalasku iz 60-ih, a izašla je iz istraživačkih laboratorija General Electrica. Rasvetna tela LED u principu uopšte nisu sijalice, već je reč o čipu koji emituje svetlost kad prima električnu struju. Boja svetlosti zavisi od materijala korišćenom u čipu.

Zbog svojih malih dimenzija pružaju neslućene mogućnosti u dizajniranju rasvetnih tela, nameštaja i općenito osvetljenja enterijera. U svakom slucaju LED siajlica I rasveta je budućnost.

NOVOLUX

Rasvetu za svoj dom možete pronaći OVDE.

Povezane teme