Kako da sami ugradite LED osvetljenje

Više slika

Više slika

Ako želite jednostavno, brzo i jeftino osvetljenje koje će vaše goste i ukućane ostaviti bez teksta, onda je LED osvetljenje najbolje rešenje za vas...

LED tehnologija je neverovatno napredovala i postala je veoma popularna. LED lampe sada se nalaze svuda: po buticima, kafićima, pa čak i na automobilima, ali zbog čega?. LED osvetljenje je vrlo izdržljivo i trajno, a ono što je najbolje od svega je da se ove lampe ne greju, ne troše mnogo struje i lako se ugrađuju.

Mi ćemo vam danas pokazati kako da sami ugradite LED osvetljenje u vaš dom. Postoji nekoliko različitih vrsta LED osvetljenja, ali mi ćemo govoriti o LED trakama. LED trake su skup led dioda koje se nalaze u samolepljivoj traci. Ovo je vrlo praktično i genijalno rešenje za osvetljavanje prostora. Sve što treba da uradite je da odredite gde će vaše osvetljenje biti i da potom trake zalepite na to mesto.

LED trake rade na 12 volti, dok utičnice daju struju od 220 volti. Dakle direktan kontakt sa utičnicom nije moguć i ne pokušavajte da direktno spojite LED osvetljenje sa ovako jakom strujom. Potrebno je da kupite transformator koji će vašu struju da pretvara iz 220 u 12 volti. Cena transformatora varira u zavisnosti od jačine i metraže LED trake koju planirate da stavite, ali se cene kreću od 500 pa do 2000 dinara.

LED trake se mogu kupiti u različitim varijantama. Možete birati boje, a možete i kupiti RGB trake koje mogu menjati boje po želji. Cene traka su takođe različite i kreću se od 200 pa do 500 dinara po metru.

Kada ste kupili LED traku i transformator, potrebno je samo da ih spojite. Posetite najbližu prodavnicu električne opreme i posavetujte se sa prodavcem koje žice da kupite. Obično su to crno-crvene žice koje ste sigurno milion puta videli.

Spajanje možete uraditi na dva načina, uz pomoć lemilice ili konektora. Ako niste iskusni u radu sa lemilicom, onda je bolje da kupite konektore, jer ćete tu na lak način spojiti žice sa LED trakama i transformatorom.

Pri spajanju vodite računa na + i – oznake. + mora da ide na +, a – na-. Crvenu žicu koristite kao žicu za plus, dok će vam crna biti žica za minus. I trake i transformator imaju oznake za + i – pa ćete ih lako spojiti.

Kada ste to završili ostaje vam samo da kupite utikač za utičnicu da žicama iz transformatora spojite utikač. Ovde + i – nisu važni pa žice možete spojiti kako želite.

Sve što vam ostaje je da ubacite utikač u struju i imaćete vaše LED osvetljenje.

Muški Magazin

Povezane teme

08.05.2024 Osvetljenje

Pogledajte kako izgleda proces 3D štampe male stone lampe

3D štampanje, ili aditivna proizvodnja, predstavlja proces kreiranja trodimenzionalnih objekata sloj po sloj, koristeći digitalni model kao osnovu. Ovaj tehnološki napredak donosi...

05.05.2024 Osvetljenje

LED rasveta za ažuriranje vaše kuhinje

Dodavanjem privlačnih detalja poput rasvete, u velikoj meri možete promeniti izgled vaše kuhinje. Ovom prilikom odabrali smo LED rasvetu za osveženje vaše kuhinje.

02.05.2024 Osvetljenje

Saveti i ideje za savršeno osvetljeno predsoblje

Od pružanja praktične osvetljenosti do dodavanja dodira stila, svetiljke igraju ključnu ulogu u unapređenju estetike i funkcionalnosti vašeg ulaza.

29.04.2024 Osvetljenje

Romantično osvetljenje za spavaću sobu

Lampice, fenjeri i sveće zajedno stvaraju slojevitu i bogatu atmosferu koja oživljava prostor i budi strasti.

26.04.2024 Osvetljenje

Osvetljenje koje trpezariji daje potpuno novi sjaj

Trpezarija je važan prostor posvećen kućnoj zabavi i uživanju u obrocima sa porodicom i prijateljima, a osvetljenje u ovoj prostoriji pomaže u postavljanju privlačnog ambijenta i t...

24.04.2024 Osvetljenje

Kombinacija različitih izvora osvetljenja za opušteniji osećaj u domu

Kada se pravilno kombinuju, ovi različiti elementi osvetljenja mogu stvoriti raznoliku paletu svetlosti koja se prilagođava potrebama prostorije i željenoj atmosferi.

18.04.2024 Osvetljenje

Lusteri ili šarene viseće bombone - odlučite sami!

Nova kolekcija izdvaja se svojim revolucionarnim pristupom tradiciji, uključujući staklene elemente u boji bombona pažljivo raspoređene duž užeta, poput dragocenih bisera na niti.

15.04.2024 Osvetljenje

Ambijentalno osvetljenje po meri svakog romantika: lampe u obliku Meseca

Osim što stvaraju opuštajuću atmosferu, ove lampe su i estetski privlačne, što ih čini idealnim dodatkom za svaku sobu u kući.

10.04.2024 Osvetljenje

Moderne kristalne lampe

Dodir elegancije i sofisticiranosti za vaš dom…

07.04.2024 Osvetljenje

Jednostavna a tako neobična: lampa sa levitirajućom kuglom za kontrolu svetla

Ono što čini ovu lampu izuzetnom nije samo njen jedinstveni dizajn, već i način na koji izbegava tradicionalne fizičke kontrole.

04.04.2024 Osvetljenje

Osvetlite svoj dom stilom: najbolje stone lampe za svaki enterijer

Stona lampa možda nije najpraktičnija za čitanje ili rad, ali to ne znači da ne može izgledati izvanredno na vašem stolu.