Halo, ovde vaša omiljena lampa Eclisse!

Sećate li se ove malene simpatične lampe koju je davne 1965. godine dizajnirao čuveni Vico Magistretti?

Sigurni smo da ste do sad već imali prilike da sretnete ovaj neponovljivi dizajn u beloj, crvenoj, narandžastoj i žutoj boji pod nazivom Eclisse (pomračenje). Baš kao što joj i sam naziv kaže, u pitanju je lampa koja predstavlja gotovo avangardnu ravnotežu između forme i funkcije, originalnog dizajna i korisnosti.

Osnova koncepta leži u funkcionalnosti prilagođavanja intenziteta osvetljenja i to kroz rotirajuću unutrašnju senku koja „zamračuje“ izvor svetlosti, baš kao da se radi o pomračenju Sunca. U stvari, sa fiksnom spoljašnjom, i pokretnom unutrašnjom školjkom, ova fantastična lampa može da obezbedi direktno ili difuzno svetlo.

Novo izdanje lampe dolazi sa metalnim odsjajima crne, zlatne, srebrne i bakarne boje, a završna obrada je napravljena inovativnim i održivim procesom vakuumskog taloženja metala. Sa stanovišta ekološke prihvatljivosti, ovaj proces poznatiji kao „sputtering“ predstavlja apsolutno najčistiju tehnologiju nanošenja premaza za vrstu metala koji se koristi.

Čvrsta boja sa do 5% rastvarača (u poređenju sa 75% tradicionalnih proizvoda) koristi se za uzastopnu fazu zaštitnog prozirnog premaza, pa sam proces stvara vrlo malo otpada i rezultira stvaranjem završne obrade koja je posebno otporna tokom vremena.

Dobitnik Compasso d'Oro nagrade, sada tako davne 1967. godine, Eclisse lampa je postala ambasador italijanskog dizajna širom sveta. Ovaj originalni primerak je deo stalne kolekcije najvažnijih muzeja dizajna, među kojima su i MoMa u Njujorku i Muzej dizajna Trijenale u Milanu.

Izvor: artemide.com

Povezane teme