Dekorativno osvetljenje može naglasiti svaki arhitektonski detalj u vašem domu, a evo i kako!

Svetlost ima neverovatnu moć da transformiše prostor i stvori atmosferu koja ističe lepotu enterijera.

Kroz dekorativno osvetljenje, možemo naglasiti ono najbolje u našem domu, istovremeno stvarajući osećaj topline, elegancije i udobnosti. Najpre, ovakav vid rasvete nam omogućava da fokusiramo pažnju na ključne tačke u enterijeru. To mogu biti umetnička dela, dekorativni elementi, arhitektonski detalji ili bilo koji deo prostora koji želimo naglasiti.

Dekorativno osvetljenje ima moć da stvori određenu atmosferu u prostoru. Zato je uvek dobro razmisliti o korišćenju različitih vrsta svetiljki, kao što su lampe sa mekanom rasvetom, sijalice sa promenjivom bojom ili sveće, kako bi se postigla željena atmosfera. Poznato je da topli tonovi svetlosti mogu stvoriti romantičnu i intimnu atmosferu, dok hladnija svetlost može doprineti modernom i sofisticiranom izgledu.

Dekorativne privesne lampe u beloj boji savršeno se kombinuju sa drvetomphoto: @navarapacchietta

Ova vrsta osvetljenja može dramatično transformisati prostor kroz igru tekstura i senki. Kombinovanjem različitih izvora svetlosti, poput zidnih svetiljki, lampi sa senzorom pokreta ili podnih svetiljki, mogu se stvoriti fascinantne efekti senke na zidovima, podovima ili plafonu što će svakako dodati jednu novu dimenziju i dubinu prostoru, čineći ga živopisnim i intrigantnim.

Catellani & Smith lampe u kući u viktorijanskom stilu u Londonu savršeno dokazuju sve gore navedeno. Kuća izgrađena u britanskom stilu koja ima ključne karakteristike viktorijanske ere, sadrži toplo svetlo mnogih lampi kompanije koje prekriva sve - od drvenih panela do prelepih štukaturnih plafona koji imaju barokne teksture. Svi arhitektonski i dekorativni elementi doprinose stvaranju onoga što se na prvi pogled može prepoznati kao najpoznatiji britanski stil.

Dekorativne privesne lampe su savršene za isticanje posebnih arhitektonskih detalja u domuphoto: @navarapacchietta

Počevši od glavnog stepeništa, nalazimo luster po meri, sastavljen od sedam privesnih lampi od prirodnog fiberglasa koji se nalazi na svakom nivou sprata, i koji naglašava bele zidove u savršenom kontrastu sa brušenom braon bojom stepenica i rukohvata. U oba slučaja, prozirne nijanse lampi se elegantno kombinuju sa mnogim lampama u satensko-zlatnoj završnoj obradi, koje su postavljene na zidovima, da ukrase i osvetle prefinjene bele panele.

Unutrašnjost rezidencije je svojevrsna oda eleganciji, upotpunjena savremenim umetničkim delima i skulpturama, kaminima u engleskom stilu okruženim stručno obrađenim ramovima i ukrasnim štukaturama. Ostali modeli lampi nalaze se u velikoj dnevnoj sobi, dok dva spektakularna lustera igraju važnu ulogu u centru dnevnog boravka gde su postavljeni sa obe strane prelepog klavira.

Dekorativni lusteri u crnoj boji savršeno deluju u trpezariji sa izraženim arhitektonskim detaljimaphoto: @navarapacchietta

Lusteri raspršuju toplu zlatnu svetlost, zahvaljujući zlatnoj završnoj obradi listova diskova sa privescima, koji su obešeni na različitim visinama. U trpezariji su tri priveska postavljena u nizu iznad dugačkog stola koji je okružen mnogim sedišta. Sjajni vrh stola odražava zlatnu unutrašnjost privesnih lampi i njegovu nepravilnu površinu sa čeličnim dodacima u kojima se nalaze izvori svetlosti, čime se pojačava efekat prelamanja nastao interakcijom svetlosti sa završnim slojem zlatnog lista.

Na ovaj način, dom dekorisan u viktorijanskom tradicionalnom stilu dobija jedan sasvim drugačiji izgled koji, složićete se, definitivno izgleda impresivno sa svim svojim detaljima.

Podna lampa neobičnog oblika savršena je za isticanje posebnih detalja u enterijeruphoto: @navarapacchietta

Povezane teme

10.06.2024 Osvetljenje

5 najboljih opcija za osvetljenje malog predsoblja

Koliko god da je minijaturan ovaj deo vašeg doma, budite sigurni da postoji svetiljka koja će savršeno odgovarati vašem prostoru i doprineti stvaranju prijatne atmosfere dobrodošli...

07.06.2024 Osvetljenje

Dizajn rasvete za male prostore: maksimizirajte osvetljenost i dobar stil

Maksimiziranje osvetljenosti i stila u malim prostorima može biti izazovno, ali prava rasveta može transformisati čak i najmanju sobu u svetlu i stilizovanu oazu.

04.06.2024 Osvetljenje

Lampa u obliku šrafa pruža taktički pristup kontroli osvetljenja

Set lampa podseća na ogroman šraf, posebno kada je njena svetlost na najnižoj tački, i nudi jedinstvenu i privlačnu interakciju sa korisnicima.

01.06.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa: savršen spoj retro dizajna i moderne tehnologije

Oblik lampe je inspirisan tradicionalnim fenjerom, a svetlost se širi pod uglom od 360 stepeni. Telo baterije fenjera, kada se ukloni sa svog položaja, takođe može postati lampa ko...

29.05.2024 Osvetljenje

Originalna rasvetna tela koja izazivaju emocije i inspirišu maštu

Kolekcija Multiforme, zadivljujuća tapiserija svetiljki, nudi dizajnersko iskustvo koje izaziva emocije i inspiriše maštu. Pedantno izrađen od strane vizionarskih dizajnera, svaki...

26.05.2024 Osvetljenje

Minimalistička rasveta od aluminijuma i čelika: sirova lepota prirode u dizajnu

Ova rasvetna tela nisu samo praktična rešenja za osvetljenje, već umetnička dela koja unose eleganciju i prirodnu lepotu u svaki prostor, stvarajući harmoničan spoj modernog dizajn...

23.05.2024 Osvetljenje

Osvetljenje u vrtu

Spoljna rasveta može znatno ulepšati izgled vašeg dvorišta, staza ili terase u toplim večerima. Za prijatna druženja u večernjim satima na terasi ili u bašti možete postaviti zanim...

20.05.2024 Osvetljenje

5 uobičajenih grešaka u osvetljenju doma (i kako ih ispraviti)

Pitali smo stručnjake: koji su to uobičajeni krivci za loše osvetljenje doma i kako ispraviti sve te greške koje većina nas pravi kada je u pitanju ovaj deo uređenja životnog prost...

17.05.2024 Osvetljenje

Kako odabrati savršenu lampu za dnevni boravak?

Od rasvete za čitanje do dodavanja tople svetlosti za ugodne večeri, prava lampa može unaprediti kako funkcionalnost tako i estetiku vašeg dnevnog boravka.

14.05.2024 Osvetljenje

Rešenja za osvetljenje malih stanova

Od maksimiziranja prirodnog svetla do uključivanja inovativnih svetiljki, evo vodiča za osvetljavanje malih prostora sa stilom i efikasnošću.

11.05.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa sa punjivom sijalicom donosi magiju u mračne prostorije

Svi mi volimo dobro dizajnirano i funkcionalno osvetljenje koje ima estetsku vrednost. Ali, pored toga, važno je da svetlo može biti prenosivo, kako bi moglo da vas prati gde god d...