5 uobičajenih grešaka u osvetljenju doma (i kako ih ispraviti)

Dobro osvetljen dom je mnogo više od odabira lepog lustera ili stilske podne lampe...

Ako pokušate da obezbedite pravo osvetljenje svom domu, možda ćete se u nekim trenucima osećati kao Alisa u zemlji čuda - u nekim oblastima sve će delovati previše svetlo, neke prostorije će izgledati previše tamno i skučeno, a vi ćete bezuspešno tragati za pravim rasvetnim telom koje će stvoriti magiju u vašem enterijeru.

Da bismo vam bar malo pomogli u rešavanju ovog problema, pitali smo stručnjake: koji su to uobičajeni krivci za loše osvetljenje doma i kako ispraviti sve te greške koje većina nas pravi kada je u pitanju ovaj deo uređenja životnog prostora? Evo njihovih odgovora!

OSVETLJENJE U PROSTORIJI JE "NEPRIJATNO"

Krivac za ovakvu situaciju jesu slojevi svetlosti koji u većini domova jednostavno izostaju. Premalo (ili čak previše) jedne vrste osvetljenja u prostoriji može biti neprijatno. Ljudi su neverovatno osetljivi na svetlost, a grubi ili tamni prostori mogu da izazovu nelagodnost ili čak anksioznost. Rešenje za ovaj problem glasi: u svakoj prostoriji koristite tri vrste osvetljenja koje su vam na raspolaganju. To su ambijentalno (sveukupno, opšte osvetljenje), radno (specifično osvetljenje za određenju funkciju, na primer čitanje ili seckanje hrane u kuhinji), i akcentno (osvetljenje koje se koristi za isticanje ili ukrašavanje prostora). Osvetljenje treba da se koristi zajedno kako bi se stvorio prostor koji ne samo da je osvetljen, već se može i menjati po potrebi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baj Home (@baj.home)

KUPATILO JE PREVIŠE MRAČNO

Krivac: korišćenje jednog svetla (najčešće iznad umivaonika) za osvetljavanje celog kupatila. Dobro osvetljenje u toaletu je važno da bi se obezbedilo da kupatilo bude funkcionalan prostor za doterivanje, ali ukoliko računate na to da će jedan uređaj osvetliti ceo prostor (čak i ako je mali) gadno ste se prevarili - to će samo učiniti da se vaše kupatilo oseća mračno i prljavo. Rešenje: koristite više izvora svetlosti. Dodavanje nekoliko ugradnih svetiljki ili čak dobro postavljenog ugradnog ili poluugradnog uređaja obezbediće ambijentalno osvetljenje za ostatak kupatila, dok će istovremeno i vaši elementi delovati svetlije.

NE VIDITE DOBRO ŠTA RADITE U SVOJOJ KUHINJI

U ovom slučaju krivac je nedostatak radnog osvetljenja. Čak i dobro izvedeno ambijentalno svetlo može ostaviti kuhinjske radne površine u senci, blokirajući svako svetlo koje dolazi iznad vas ili iza vas i zadržavajući svetlost tačno tamo gde vam je potrebno. Osvetljenje ispod ormarića je neophodno za dobro osvetljenu kuhinju. Usredsredite se na funkcionalne oblasti da biste povećali potrebnu osvetljenost za obavljanje zadataka poput seckanja hrane, ili postavite ormariće sa donjim osvetljenjem koje takođe može poslužiti kao akcentno osvetljenje kada se vaša kuhinja ne koristi. Dostupni su mnogi stilovi osvetljenja ispod ormara, od osnovnih svetala do potpuno integrisanih sistema koji uključuju dodatke poput dodatnih utičnica ili čak zvučnika.

SVETLO JE PREVELIKO (ILI PREMALO)

Volite određeni dizajn osvetljenja, ali on jednostavno nije prave veličine za vaš prostor. Prevelika svetla mogu izgledati nezadovoljavajuća ili čak dati jeftin izgled prostoru, dok prevelika svetla deluju kao da nadziru prostoriju i odvlače pažnju sa bilo čega drugog. Uverite se da uređaj ne samo da odgovara vašem dekoru, već se uklapa i u razmeru sobe u koju planirate da ga postavite. Postoji mnogo pravila, vodiča i formula koje će vam pomoći da to shvatite, ali jedan nepogrešiv način da se uverite da će se svetlo uklopiti je da napravite model. Možete lako napraviti maketu uređaja koristeći karton da biste dobili opštu predstavu o tome kako će ukupni oblik delovati u prostoriji; ovo je trik koji dizajneri koriste sve vreme!

U SOBI JE PREVIŠE SVETLO

Krivci za ovu situaciju: previše ugradnih svetala. Lako je zaboraviti se kada je u pitanju broj ugradnih svetala koji ulazi u prostor. Previše njih može učiniti da se dnevna soba oseća kao predvorje ili da se hodnik oseća kao avionska pista. Napravite plan osvetljenja. Kada preuređujete ili instalirate od nule, odvojite vreme da radite sa stručnjakom za osvetljenje kako biste utvrdili potrebe vašeg projekta. Stručnjak vam može pomoći da planirate pravi broj svetala na osnovu veličine prostora i specifičnosti date rasvete. Ukoliko je greška već načinjena, pogledajte da li možete da dodate neki vid kontrole svetlima koja već imate. Stavite ih na zasebne prekidače tako da se mogu posebno uključiti ili dodajte dimer za dodatnu kontrolu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DEQOA (@deqoa_)

Povezane teme

01.06.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa: savršen spoj retro dizajna i moderne tehnologije

Oblik lampe je inspirisan tradicionalnim fenjerom, a svetlost se širi pod uglom od 360 stepeni. Telo baterije fenjera, kada se ukloni sa svog položaja, takođe može postati lampa ko...

29.05.2024 Osvetljenje

Originalna rasvetna tela koja izazivaju emocije i inspirišu maštu

Kolekcija Multiforme, zadivljujuća tapiserija svetiljki, nudi dizajnersko iskustvo koje izaziva emocije i inspiriše maštu. Pedantno izrađen od strane vizionarskih dizajnera, svaki...

26.05.2024 Osvetljenje

Minimalistička rasveta od aluminijuma i čelika: sirova lepota prirode u dizajnu

Ova rasvetna tela nisu samo praktična rešenja za osvetljenje, već umetnička dela koja unose eleganciju i prirodnu lepotu u svaki prostor, stvarajući harmoničan spoj modernog dizajn...

23.05.2024 Osvetljenje

Osvetljenje u vrtu

Spoljna rasveta može znatno ulepšati izgled vašeg dvorišta, staza ili terase u toplim večerima. Za prijatna druženja u večernjim satima na terasi ili u bašti možete postaviti zanim...

17.05.2024 Osvetljenje

Kako odabrati savršenu lampu za dnevni boravak?

Od rasvete za čitanje do dodavanja tople svetlosti za ugodne večeri, prava lampa može unaprediti kako funkcionalnost tako i estetiku vašeg dnevnog boravka.

14.05.2024 Osvetljenje

Rešenja za osvetljenje malih stanova

Od maksimiziranja prirodnog svetla do uključivanja inovativnih svetiljki, evo vodiča za osvetljavanje malih prostora sa stilom i efikasnošću.

11.05.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa sa punjivom sijalicom donosi magiju u mračne prostorije

Svi mi volimo dobro dizajnirano i funkcionalno osvetljenje koje ima estetsku vrednost. Ali, pored toga, važno je da svetlo može biti prenosivo, kako bi moglo da vas prati gde god d...

08.05.2024 Osvetljenje

Pogledajte kako izgleda proces 3D štampe male stone lampe

3D štampanje, ili aditivna proizvodnja, predstavlja proces kreiranja trodimenzionalnih objekata sloj po sloj, koristeći digitalni model kao osnovu. Ovaj tehnološki napredak donosi...

05.05.2024 Osvetljenje

LED rasveta za ažuriranje vaše kuhinje

Dodavanjem privlačnih detalja poput rasvete, u velikoj meri možete promeniti izgled vaše kuhinje. Ovom prilikom odabrali smo LED rasvetu za osveženje vaše kuhinje.

02.05.2024 Osvetljenje

Saveti i ideje za savršeno osvetljeno predsoblje

Od pružanja praktične osvetljenosti do dodavanja dodira stila, svetiljke igraju ključnu ulogu u unapređenju estetike i funkcionalnosti vašeg ulaza.

29.04.2024 Osvetljenje

Romantično osvetljenje za spavaću sobu

Lampice, fenjeri i sveće zajedno stvaraju slojevitu i bogatu atmosferu koja oživljava prostor i budi strasti.