3D štampana lampa napravljena od recikliranog kartona i plastičnih boca

Više slika

Više slika

Ova ljupka, 3D štampana stona lampa napravljena je od reciklirane plastike i recikliranog kartona.

Prokletstvo modernog sveta: ne razmišljamo dvaput pre nego što nešto bacimo. Čak možemo ići tako daleko i reći da smo konzumerističko društvo koje uživa da zagađuje planetu. Godišnje se proizvede 22 miliona tona papirnog otpada, od čega najveći deo zauzima karton. Kupujemo stvari koje nam nisu potrebne i bacamo ih čim završimo sa njima.

Stona lampa Cozy Cleo je pobuna protiv takvog sveta! Sa sedištem u Nemačkoj, dizajnerski studio EveryOtherDay dizajnirao je ovu prelepo 3D štampano osvetljenje. Da stvar bude još bolja - lampa je napravljena korišćenjem recikliranih plastičnih boca i kartona. Ovaj održivi proizvod je dobar primer kružnog dizajna i u potpunosti oličava minimalistički princip dizajna.

Dizajnirana od strane Frederika Rasenbergera, lampa je rezultat kružnog procesa. Ovaj proces podrazumeva presovanje i oblikovanje recikliranog kartona bez upotrebe bilo kakvih aditiva. Dodavanjem vode se isecka na komade, a zatim se presuje u oblik pritiskom od 5 tona pomoću hidrauličke prese. Zatim se ostavi nekoliko dana da se stegne, što omogućava da postigne čvrstinu, baš kao da se radi o tvrdom drvetu.

Kada se očvrsne i stegne, na njega se nanosi delikatan vodoodbojni sloj laka koji pruža zaštitu od vlage. Ovaj kaljeni i oblikovani karton čini osnovu lampe. S druge strane, reciklirane plastične boce se usitnjavaju i obrađuju putem 3D štampača. Ovako obrađena plastika se pretvara u valoviti abažur lampe.

Kada su dve komponente povezane, one formiraju stonu lampu Cozy Cleo - holistički održiv proizvod definisan minimalnom estetikom, čistim linijama, intrigantnim geometrijskim oblikom i zadivljujućim vizuelnim uticajem.

Ova ljupka stona lampa je inovativni pokušaj dizajnera da se pozabavi prekomernim rasipanjem kartona i umesto toga ga ugradi u kružni proces dizajna, dajući materijalu novi i redefinisani identitet. U celom ovom procesu reciklira se skoro 200 g kartona i 10 plastičnih flaša.

Kada se životni ciklus lampe završi, ona se opet može reciklirati, omogućavajući materijalima da se ponovo koriste na potpuno nov i drugačiji način.

Povezane teme

07.02.2024 Osvetljenje

Viseća rasveta: savršen način da osvetlite svoje dvorište, balkon ili terasu

Kako bismo oplemenili te magične trenutke, viseća rasveta se pojavljuje kao suptilan dodatak koji transformiše atmosferu prostora.

04.02.2024 Osvetljenje

Magično žičano osvetljenje: kreativne ideje za dekorisanje dečje sobe

Kada je reč o dečijoj sobi, žičano osvetljenje predstavlja savršen dodatak, pružajući ne samo funkcionalnost već i kreativnost.

01.02.2024 Osvetljenje

Umetnost u svetu dizajna osvetljenja: lampe inspirisane lepotom cvetova

Ove originalne i prelepe lampe koje odišu esencijom cveća donose svežinu prirode u unutrašnjost vašeg doma, stvarajući atmosferu koja podstiče osećaj spokoja, elegancije i izražene...

29.01.2024 Osvetljenje

Edisonove sijalice kao osnova prelepo dizajniranih lampi u industrijskom stilu

U nekoliko jednostavnih koraka možete i sami kreirati zanimljivu industrijsku lampu na čijem kraju je Edisonova sijalica i na taj način osvežiti svoje okruženje.

26.01.2024 Osvetljenje

Unesite dozu moderne magije u svoj dom uz originalnu neonsku rasvetu

Sa svojom sposobnošću da stvori atmosferu i postane vizuelni fokus prostora, neonska rasveta predstavlja inovativan način da unesete jedinstvenu vibraciju i dozu futurizma u svoj d...

23.01.2024 Osvetljenje

Psihološki aspekti (dobrog) osvetljenja u domu

Kroz istoriju, ljudi su intuitivno koristili svetlost kako bi stvorili atmosferu, bilo da je reč o prirodnom svetlu Sunca, toplini vatre ili umetnosti osvetljenja u unutrašnjim pro...

20.01.2024 Osvetljenje

Najbolje opcije za osvetljenje trpezarije

Usmeravanjem svetlosti, transformišemo trpezariju u oazu toplote i gostoprimstva, stvarajući mesto gde se svetlina ne samo oseća, već i doživljava svim čulima.

17.01.2024 Osvetljenje

Nepravilan oblik stone lampe stvara svetlost koja budi najlepše uspomene iz detinjstva

Ova stona lampa neće služiti kao pomagalo za čitanje ili rad, ali će verovatno probuditi vašu maštu ili oživeti vaše najlepše uspomene zahvaljujući svom neobičnom obliku koji podse...

14.01.2024 Osvetljenje

Sjaj Sunca u vašem domu: zidne lampe inspirisane suncokretima

Ova kolekcija zidnih lampi crpi inspiraciju iz delikatnih cvetova unutar prelepog suncokreta, ali igra svetlosti i senki pruža joj gotovo hipnotički izgled, bilo da je osvetljena i...

11.01.2024 Osvetljenje

Novi pogled na održivost: inovacije kompanije Philips My Creation

Nove kolekcije svetiljki brenda Philips My Creation daju izjavu pokazujući kako tehnologija i održivost mogu biti moćan i koristan spoj koji ima potencijal da igra značajnu ulogu u...

08.01.2024 Osvetljenje

Transformacija recikliranog fabričkog otpada u elegantnu zidnu lampu

Proizvedene od neuspešno obrađenih drvenih dasaka skejtborda, koje su često završavale kao otpad, ove zidne lampe su rezultat maštovite reinterpretacije.