Živopisan nameštaj nastao od teksturnih aluminijumskih ploča

Jedan dizajner po imenu Jinyeong Yeon uzeo je komad vrlo skromnog materijala u ruke i stvorio vrlo živopisnu paletu nameštaja.

Naime, njegov projekat odnosio se na rad sa teksturnim aluminijumskim pločama kojima je pronašao novu namenu. Ove ploče odnosno komadi lima sa sitnim urezima, obično se mogu videti na podovima industrijskih objekata.

Njegova kolekcija koja nosi naziv "zanemareni uzorci" ima za cilj da pronađe skrivenu lepotu u ovim komadima lima. Serija se sastoji od fotelje, stolice i malog taburea. Kako bi se aluminijumskom materijalu dao novi život, dizajner je zaoblio ploče lima i promenio boju njihove površine, na dva od tri komada nameštaja, što je dovelo do vrlo urbane i savremene pojave.

Projekat ima za cilj da pokaže lepotu i iskoristivost ovog materijala koji je nepravedno zanemaren, prema mišljenju dizajnera. Istovremeno praktičan i atraktivan on može da posluži kao materijal za izradu najrazličitije palete nameštaja i dodataka za kuću. Svrha rada na ovako jednostavnom materijalu je da se pokaže ujedno kako stvari koje posmatramo sa visine i na njih ne obraćamo pažnju, zapravo u sebi kriju izvesnu lepotu.

Aluminijumske ploče su nešto što ljudi ni ne primećuju da svakodnevno gaze. Čak i kada smo svesni njihovog postojanja, one nas preterano ne zanimaju jer im ne vidimo dalju svrhu od one koju obavljaju. Međutim ovaj materijal sa svojim vrlo zanimljivim uzorkom može da bude vrlo praktičan i koristan u prostoru. Iznad svega ne treba zanemariti ni njegov estetski efekat. Zahvaljujući kreativnosti ovog dizajnera materijal i njegov specifičan uzorak su pretvoreni u nameštaj na koji možete da sednete, a ne da ga gazite kao i do sad.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme