Trpezarijski okrugli stolovi su i dalje “in”

Izgleda da okrugli stolovi za ručavanje nikada neće izaći iz mode.

Ovaj neophodni komad trpezarijskog nameštaja ne samo da savršeno odgovara kako malim tako i velikim prostorijama, već omogućava lakše kretanje ne narušavajući pritom izgled samog ambijenta.

Činjenica je da je okrugli sto ljubitelj malih prostora, i to posebno takozvanih “kockastih” soba. Pri izboru adekvatnog stola uvek se najpre moramo voditi potrebama porodice, odnosno svih koji u kući žive i jedu za istim stolom, ali i tu važe neka osnovna pravila.

Ukoliko je vaša vodilja pri kupovini praktičnost i udobnost, odlučite se za sto sa osloncem na jednoj nozi. Izbegnite stolove okruglog oblika koji imaju tri ili četiri noge iz prostog razloga što će to omogućiti stvaranje dodatnog prostora ispod površine samog stola. A više prostora automatski znači da će i više ljudi moći da uživa u ugodnoj i intimnoj atmosferi.

Pametan odabir materijala je verovatno najbitnija stavka kada je izbor stola u pitanju. Kako je danas u ponudi sve - od tradicionalnog drveta, iverice i stakla preko pruća, gvožđa i medijapana, vaše je samo da pustite mašti na volju. Ipak, imajte u vidu da je, primera radi, sto od stakla idealan za tamnije dekorisan stan, dok je drvo uvek pogodnije za postizanje tople kućne atmosfere.

Okrugli trpezarijski sto može biti elegantan i funkcionalan komad nameštaja koji doprinosi udobnoj i prijatnoj atmosferi u vašem domu. Ali, kako ga stilizovati i dekorisati na elegantan način? Za početak, s obzirom da okrugli sto zauzima centralnu tačku koja privlači pažnju, važno je da izaberete elegantan centar stola. To može biti buket svežeg cveća u lepoj vazi, dekorativna posuda sa voćem ili elegantan svećnjak.

Kada postavljate trpezu, birajte tanjire i pribor za jelo koji se slažu sa oblikom stola. Okrugli tanjiri ili tanjiri sa blago zaobljenim ivicama će se lepo uklopiti sa okruglim stolom. Pribor za jelo možete postaviti u redovima uz ivicu stola ili ga možete postaviti u centru svakog tanjira za elegantniji izgled.

Takođe, birajte trpezarijske stolice koje se estetski slažu sa okruglim stolom i doprinose eleganciji prostora. Stolice sa zaobljenim naslonima ili tapacirane stolice sa mekim jastucima mogu dodati udobnost i eleganciju trpezariji.

Ili, dodajte malo teksture i tkanine kako biste dodali toplinu i udobnost prostoru. Stolnjaci od bogatih materijala poput lana, pamuka ili svile mogu dodati luksuzan dodir vašem okruglom stolu. Takođe možete dodati tanke tepihe ispod stola kako biste definisali prostor i dodali dodatnu udobnost.

Bilo kako bilo, čini se da u ovo moderno doba kada je na ceni svaki kvadrat prostora, sa okruglim trpezarijskim stolom zaista ne možete bitnije pogrešiti. Upotpunite ga nekim “ludim” stolnjakom ili tepihom, uparite sa zanimljivim stolicama ili nekim drugim detaljima poput šik vaze ili činije za voće.

Vaša trpezarija će to znati da ceni!

Povezane teme

02.06.2024 Nameštaj

Uključite okrugle stolove u svoj kućni dekor

Ukoliko mislite da su okrugli stolovi u enterijeru potpuno izašli iz mode i da takvi predmeti nisu u trendu, znajte da definitivno niste u pravu. Predstavljamo nekoliko pravih nači...

30.05.2024 Nameštaj

Nameštaj od recikliranih automobila

Ovaj modularni asortiman, nazvan „Living Vroom“, namenjen je urbanim prostorima i uključuje sofu, ležaljku, puf i odgovarajuće lampe, pružajući posetiocima grada mogućnost da se po...

27.05.2024 Nameštaj

Unikatna NLO stolica za ljuljanje: futuristički dizajn i kraljevski komfor

Bez obzira na to da li je povezujete sa letećim tanjirom ili ne, ovaj neidentifikovani komad nameštaja sigurno će privući pažnju svojom vanzemaljskom lepotom i pružiti nezaboravno...

24.05.2024 Nameštaj

Minimalistički nameštaj od drveta: diskretna fokusna tačka u modernim enterijerima

Sa čistim linijama i suptilnim dizajnom, ovi komadi nameštaja ne samo da privlače pažnju kao centralne tačke, već i unose osećaj mira i spokoja u moderni enterijer.

21.05.2024 Nameštaj

Dizajnerski stolovi za kafu koji se ističu u prostoru

Nezavisno od stila koji dominira prostorom dnevnog boravka mali sto za kafu je obavezan detalj a ako još uvek niste pronašli svoj savršen primerak, redovi koji slede bi vam mogli p...

18.05.2024 Nameštaj

Trenutno najpopularniji trendovi u dizajnu nameštaja

Stručnjaci za uređenje enterijera savetuju da ove godine birate nameštaj koji će u isto vreme biti i lep ali i praktičan, a ovo su njihovi predlozi...

15.05.2024 Nameštaj

Kauči i fotelje u dnevnoj sobi: 20 inspirativnih primera

Od lenjih nedeljnih popodneva do živahnih okupljanja sa prijateljima i porodicom, mekane fotelje i kauči su epicentar dragih uspomena i svakodnevnog opuštanja.

12.05.2024 Nameštaj

Osnovni komadi nameštaja za lepo i funkcionalno predsoblje

Predsoblje je prvi prostor koji gosti vide kada kroče unutra, i to je mesto gde prelazite iz spoljnog sveta u udobnost vašeg sopstvenog utočišta.

09.05.2024 Nameštaj

Odličan nameštaj za dečije sobe

Među mnogim elementima koji doprinose živopisnoj i udobnoj atmosferi, nameštaj igra ključnu ulogu. Kada je u pitanju opremanje dečije sobe, cilj je pronaći ravnotežu između kreativ...

06.05.2024 Nameštaj

Pogledajte kako izgleda stolica napravljena od morskih algi

Umesto da koristimo toksične materijale, sve više se okrećemo dizajnu nameštaja koji neće ostaviti negativan ekološki trag kada dođe vreme za njihovo odbacivanje. Jedan od fascinan...

03.05.2024 Nameštaj

Originalni dizajn nameštaja: povezivanje sa prirodom, emocijama i svakodnevnim proizvodima

Originalni dizajn nameštaja nije samo trend, već je i izvor inspiracije koji nas povezuje sa prirodom, emocijama i predmetima koje koristimo svakodnevno.