Stolice i sobne pregrade od inovativnih materijala

Moderan dizajn se ne zasniva jedino na traganju za novim nijansama i idejama, već i na stvaranju inovativnih materijala...

Organico, Filipa Hinjkesa, predstavlja kolekciju stolica i prostornih pregrada koje kombinuju prirodu i tehnologiju u svojim materijalima, kako bi njihov nivo samoodrživosti predstavili na višem nivou i aktivirali svest o čovekovom uticaju na planetu, životnom ciklusu i periodu raspadanja naših proizvoda.

Upotrebom lepka kreiranog od kalcijum hidroksida i kazeina, dizajner je presovao grupisana vlakna konoplje i oblikovao ih u čvrste površine. Putem sveobuhvatnog istraživanja optimalnih sastava i struktura, on je došao do materijala u formi sendviča prekrivenog tanjim presovanim vlaknima konoplje u mat boji, smeštenih iznad jezgra nameštaja napravljenog od korena ovog drveta, što kreira kombinaciju stabilne i lagane strukture.

Ovaj materijal poseduje izgled filca, ali je ipak daleko funkcionalniji i inovativniji, istovremeno donoseći ekološki ispravne i daleko izdržljivije karakteristike od istog. Kolekcija nastoji da očuva arhaični karakter resursa čistim dizajnom i nikako ne zapostavlja senzualnost, dok su njene boje potpuno prirodne i tamne, ne preterano napadne. Ovakav nameštaj i funkcionalni dekor može biti uklopljen u moderan prostor i namenjen je upotrebi u grupama.

N.Đ.

Izvor: DigsDigs

Povezane teme