Stara metalna burad za naftu postaju originalan komad nameštaja u vašem domu!

Stara, odbačena metalna burad za naftu dobijaju novi život tako što se prerađuju u originalan i neverovatno zanimljiv nameštaj.

Ova prerađena burad za naftu definitivno ulepšavaju prostor! Nesvakidašnji metalni nameštaj je dizajnirao studio Lockengeloet, koristeći burad nafte koja se dobija u luci Hamburg. U pitanju su elementi koji se često odbacuju kao rezultat prekomerne proizvodnje, a umesto da odu u otpad – kreativci iz pomenutog studija ih pretvaraju u izdržljiv nameštaj sa urbanom industrijskom privlačnošću.

Za neke je to smeće, za druge sirovina za održivi kućni pribor. Nikakvi čisto dekorativni predmeti se ne stvaraju od tuđeg smeća, oni uvek moraju da imaju funkciju, a istovremeno to mora da bude i dobro napravljen, lep proizvod. Sve je počelo pre 15 godina sa „čudnom idejom za posao“ koja se ogledala u tome da se obrađuju predmeti koje je zagrizao zub vremena.

photo: lockengeloet

Na početku je studio radio sa prilično raznovrsnim materijalima, ali su tokom godina četiri vrste posebno dokazale svoju vrednost: metalna burad, stare ploče, knjige i skejtbordovi. Kako sami tvrde, budućnost je u “rastavljanju, razdvajanju i ponovnom sklapanju”.

Dizajneri u studiju prilaze na posao tako što izrezuju elemente vrata, dodaju zaštitne ivice, prekrivaju drvene diskove da bi se stvorile površine stola, pa čak i pričvršćuju drvene ili metalne noge gde god je potrebno. Praktično nijedan metal ne ide u otpad jer se kvadratni izrezi koje treba odbaciti pretvaraju u zidne satove prilično neobičnog izgleda.

Želja da se obične i odbačene stvari pretvore u nešto novo i iznenađujuće dobro, dovela ih je do statusa međunarodno poznate fabrike dizajna čiji su proizvodi sada dostupni širom Evrope. Ono što je počelo kao čudna ideja za posao davne 2004. godine, sada je preraslo u kompaniju sa lokalnom i održivom proizvodnjom, isporukom širom sveta i sopstvenom radnjom u Hamburgu.

photo: lockengeloet

Povezane teme