Spacetime kolekcija nameštaja osvežavajuće estetike

Dizajn nameštaja koji vam danas predstavljamo inspirisan je putovanjem u svemir.

On ima tendenciju svrstavanja u dve kategorije od kojih je jedna sjajna, sa belim minimalizom vođena osećajem ćuđenja i mogućnosti, i druga nešto tamnija sa otvorenijom estetikom međugalaktičkog naučno-fantastičnog horora.

Prva kategorija je odnosi na ljudsku fasciniranost inovativnom tehnologijom i uzbuđenjem koje nose nove granice, dok se druga odnosi na egzistencionalni strah koji kod ljudi izaziva pomisao na susret sa vanzemaljcima. Zapravo neki od najboljih dizajniranih predmeta ikad stvorenih nastali su inspirisani naučnom fantastkom, usled čega je prisutno strahopoštovanje prekriveno težinom svega onog što bi nas moglo čekati izvan naše percepcije.

Upravo tom linijom korača nova kolekcija nameštaja Dmitrija Kozinenka. Jednostavno ali dinamično, drugačije od svega do sad. Monohromatski i veoma privlačno. Najbolje od svega je to što kolekcija ima pomalo neobičan raspored oblika bez osećaja prevrtljivosti i pretencioznosti. Kolekcija nosi naziv "Spacetime" i povezana je sa Nolanovim filmom iz 2014. godine pod imenom Interstellar, u kom tim astronauta koristi novootkrivenu crvotočinu kako bi putovao dublje kroz Sunčev sistem nego ikad ranije.

Pravougaone stolove krase linije koje se iskrivljuju oko praznina usečenih na jednoj strani. Nešto više od stolova mat crne stolice se uvlače u otvoren prostor u stolu i izvlače po potrebi. Stolovi dolaze u različitim pravolinijskim oblicima sa jednom ili više dodatih stolica. Kada se slože, mogu se koristiti kao složena konfiguracija.

“Spacetime” takođe podseća na slike iz naučno-fantastičnog filma “Mesec” iz 2009. godine, u kom je glumio Sem Rokvel čoveka koji je doživeo slom pred kraj usamljeničke misije, iskopavajući helijum na dalekoj strani Meseca. U ovom filmu Sem je prikazan kao središte u nizu belih koncentrišnih krugova na crnoj pozadini.

Ž.J.

Izvor: Dornob

Povezane teme