Skulpturalni nameštaj od orahovih letvica savijenih parom

Južnokorejski dizajner Bae Se Hwa koristio je tehniku savijanja orahovog drveta parom,  kako bi stvorio vijugave stolice, klupe i stolove.

Serija nameštaja sastoji se od dve klupe, tri ležaljke i stola oblikovanog savijanjem na paru - tehnikom koja koristi toplotu i vlagu pare da bi drvo postalo dovoljno fleksibilno da se oblikuje.

Svi radovi dizajnera su ručno izrađeni od tankih traka tamnog oraha. Dizajner zagreva drvo u komori za paru, a zatim se svaki komad pojedinačno savija preko strukturiranog okvira, tako da se postepeno razlikuju po obliku kako bi oblikovali krivudav dizajn. Zahvaljujući ovom rigoroznom i dugotrajnom procesu, Se Hwa obično proizvodi dve do tri kreacije godišnje.

R & Company je odabrala sedam "ikoničnih" dizajna proizvedenih u periodu od 2010. do 2019. godine za svoj izložbeni prostor, koji ih prvi put prikazuje zajedno.

Za ležaljke serije Steam Bent, Se Hwa je zakrivio drvo da formira zakrivljene kutke i leđa za udobno sedenje. Dizajni se razlikuju po svojim osnovama, sa stolicom Steam 25 koja se savija prema unutra, a verzija Steam 15 svojim produžetkom formira klupu. Slično dizajnu stolica, klupa Steam 20 ima valovit profil koji označava dva sedišta, dok klupa Steam 10 ima blagi pad u sredini. Komplikovan za dizajniranje, sto Steam 18 uključuje niz zaobljenih struktura koje se međusobno preklapaju.

Se Hwa, koji se isključivo fokusira na savijanje drveta parom u svom studiju u Seulu, spada među brojne dizajnere koji su eksperimentisali sa tehnikom oblikovanja drvenog nameštaja i kućnog aksesoara.

N.V.T.

Izvor Dezeen

Povezane teme