Sistem koji uzorke materijala pretvara u stolove

Melburnski dizajner Džoš Karmodi, dizajnirao je sistem stega, koji može povezati neželjene ili odbačene materijale arhitekata i dizajnera, kako bi kreirao stolove…

Nazvan Remnants table series, Karmodijev dizajnerski sistem sastoji se od drvenih stonih nogara, opremljenih kružnim mesinganim stegama, koje se koriste za fiksiranje površine stola. Ove stege mogu držati materijale debljine do trideset milimetara, dozvoljavajući tako korisnicima da odaberu svoje stone površine, od materijala koje možda već poseduju.

Ove interesantne stege na nogarama mogu takođe bezbedno spojiti nekoliko različitih materijala u brojnim željenim konfiguracijama. One daju mogućnost kombinovanja sa materijalima zarad kreiranja većih stolova, dok se na primer, jedna nogara i jedna stega mogu koristiti za stvaranje akcentnog stola.

Kako Karmodi kaže, on je kreirao ovaj sto sa arhitektama i dizajnerima enterijera na umu, kao i kamenom, pločicama i drvetom koji tipično skupljaju površinu u nekom zapećku njihovih studija i arhiva.

“Remnants table series identifikuje biblioteke materijala jednog studija, kao zapostavljeni izvor za kreiranje nameštaja”, objašnjava Karmodi. “Svaki dizajnerski studio ima svoju arhivu materijala, koji neretko sadrži stotine predivno finiširanih uzoraka, koji bi inače bili bačeni. Kao odgovor na ciklus bacanja stvari, kreirao sam ovaj svestrani sistem, sa nadom da će on pomoći reciklažu materijala, odnosno njihovu ponovnu upotrebu zarad kreiranja luksuznih, ali opet održivih komada”, dodao je.

Njegov interesantni dizajn pobedio je u Object kategoriji na INDE događaju, gde stručna komisija prepoznaje najprogresivnije kreacije u polju gradnje, uređenja prostora, predmeta, predloga i ljudi iz azijsko-pacifičkog regiona.

N.Đ.

Izvor: Dezeen

Povezane teme