Saveti kako da očistite kožnu sofu

Između neizbežnih prosipanja, mrlja i ogrebotina, svaka sofa je recept za katastrofu. S druge, strane kožne sofe su prilično jednostavne za održavanje i negu, sve dok brzo reagujete. Naravno, ponekad nećete na vreme primetiti da ste nešto polili, ili pokidali i ogrebli, tako da tu nastaje pravi problem u čišćenju kožnih materijala.

Ipak, imamo rešenje i za ovakve situacije!

Pre svega, trebalo bi da kožnu sofu držite podalje od sunčeve svetlosti i oštrih predmeta, a tek onda da se pozabavite njenim čišćenjem i načinima kako da joj povratite prirodni sjaj.

Redovno čistite sofu krpom od mikrovlakana, a ako dođe do nekih većih oštećenja prdržavajte se sledećeg. Kupite sredstva za čišćenje kožnih materijala, u slučaju da niste u mogućnosti, vrlo je verovatno da će biti dovoljan blag sapun i vlažna krpa.

Jednom vlažnom krpom dobro utrljajte svako oštećenje, a drugom, takođe mokrom krpom, uklonite višak sapuna i sredstva za čišćenje. Potom suvom krpom pređite preko sofe više puta.

U slučaju da na vašoj kožnoj sofi postoje mrlje od mastila, onda bi trebalo da na to mesto tuferom ili vatom naneste malo alkohola. Ostavite da odstoji vrlo kratko, i kada se osuši premažite sofu balzamom za kožne materijale. U slučaju da ne pomogne, na svu žalost, moraćete da kontaktirate stručna lica.

Ako na vašu sofu dospe masna mrlja, prospite preko nje belo brašno ili bebi puder, neka odstoji što duže, čak možete ostaviti i preko noći, ujutru otresite i mrlja bi trebalo da je uklonjena.

Ipak, redovno čišćenje kožnih materijala će najviše uticati na njihov kvalitet, zato ih obavezno prebrišite makar dva puta nedeljno.

S.B.

Photo: Goodhousekeeping.com/Pinterest

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Nameštaj

Povezane teme