Saveti i ideje za odabir savršene ugaone sofe

Ako razmišljate da kupite ugaonu sofu, ali jednostavno niste sigurni koji stil, veličinu ili tkaninu da odaberete – nudimo vam savete koji će vam pomoći u tome...

Ugaone sofe su briljantan izum za moderne, užurbane domove. One ne samo da vam omogućavaju da se ispružite, već su savršene i u definisanju prostora otvorenog plana a na njima se istovremeno može naći više osoba (i kućnih ljubimaca) odjednom.

Vaš prvi korak pri odabiru ugaone sofe trebalo bi da bude merenje prostora koji imate na raspolaganju, odnosno dela doma u koji planirate da smestite svoj odabrani komad nameštaja. Počnite merenjem dužine, uključujući oba zida, ali ne zaboravite da ostavite dovoljno prostora za pomoćne stočiće ili podne lampe sa obe strane. Zatim izmerite dubinu prostora uzimajući u obzir sve tepihe ili stolove koji će stajati ispred sofe a na kraju procenite i visinu, obraćajući posebnu pažnju na sve radijatore ili police u blizini.

Kada završite sa merenjem, dobro razmislite o stilu koji odgovara kako vašim navikama tako i celokupnom ambijentu. Primera radi, ako želite kompaktnu ugaonu sofu, onda bi klasičan model u vidu komforne ležaljke bio ono što tražite - ovaj dizajn pruža sve udobnosti ugaone sofe bez zauzimanja velikog prostora. Istovremeno, većina klasičnih modela poseduje skladišteni prostor na dnu, koji je idealan za odlaganje ćebadi, igrački ili časopisa što je odlično u slučaju da imate veliku porodicu.

A kada se odlučite za veličinu i stil svoje ugaone sofe, vreme je da pronađete prelepu tkaninu koja će savršeno završiti vaš dizajn. Od čistog platna, meke vune, do raskošnog somota i tople kože, tkanina koju odaberete za svoju ugaonu sofu imaće ogroman uticaj na celokupnu atmosferu vašeg prostora i izgled vaše sobe. Kao ključni komad nameštaja u kome će porodica i prijatelji stalno sedeti ili leškariti, vaša ugaona sofa će prosto vapiti za tkaninom koja će pokazati izdržljivost tokom vremena.

I na kraju, podsećanje: ne postoji pravilo koje kaže da ugaona sofa mora da stoji baš u uglu sobe! Današnji modeli dolaze u tako dobrim oblicima, bojama i nijansama da se lako mogu postaviti u sredinu sobe, između dve sobe ili čak preko cele sobe. Ugaone sofe zaista mogu odlično funkcionisati kako u sredini tako i sa jedne strane. Iako ovo mnogo zavisi od veličine i oblika vašeg prostora, najbolje će funkcionisati ukoliko imate prostor otvorenog plana jer će sofa biti taj neophodan deo koji će pomoći da se dom podeli na funkcionalne oblasti.

Ako ste izabrali sofu neutralne boje, zašto onda ne biste uveli teksturu sa krznom i jastucima sa puno vezenih detalja. Alternativno, ako ste izabrali neku smeliju nijansu za svoju sofu, onda izaberite tu boju i za svoj tepih, umetnička dela i ostale dodatke kako biste dodali dubinu svojoj šemi ukrašavanja. Vaš cilj je da se uverite da svi vaši dodaci rade zajedno kako bi se prostor osećao potpunim.

photo source: archello

Povezane teme