Saveti i ideje za odabir ergonomskog nameštaja za dnevnu sobu

Kupovina nameštaja za dnevnu sobu, posebno kada su garniture, sofe i stolice u pitanju, mora se tretirati kao kupovina cipela...

Da, važnost takozvanog ergonomskog nameštaja je zaista neverovatna. Posebno u dnevnom boravku. Primera radi, sofa na razvlačenje je najbolja za one koji žive u manjim domovima jer omogućava gostima da spavaju bez potrebe za dodatnim prostorom. Većina kreveta dostupnih na tržištu danas dolazi sa dušecima od pene koji su prikladni samo za povremenu upotrebu. Drugim rečima, ukoliko ste spremni da odvojite malo više novca na kauč na razvlačenje, mogli biste da razmislite o jedinici koja ima dušek sa oprugama jer vam to nudi dodatnu udobnost.

Još jedna opcija koja je danas prilično popularna jesu modularne garniture koje omogućavaju smeštaj više osoba istovremeno. One se takođe mogu koristiti kako samostalno, tako i zajedno sa drugim elementima, a idealne su za sve one čije su dnevne sobe nepravilnog oblika i kojima je potreban fleksibilan raspored sedenja.

Ako volite da se ispružite na kauču u dnevnoj sobi, dobra opcija bi bila kupovina zasebne fotelje na razvlačenje ili ležaljke koja će funkcionisati kao zaseban prostor za sedenje. Na taj način biste ugao svoje sobe mogli načiniti savršenim kutkom za čitanje ili gledanje omiljene serije.

Ležajevi i stolice su dobre za one koji svoj odmor shvataju ozbiljno. Ovakav nameštaj je najbolji za povratak u najudobniji položaj sedenja (nagnut), a ležaljke mogu biti sa ili bez naslona za noge koji mogu da podrže vaša stopala dok ležite.

Ako ćete svakodnevno koristiti svoj nameštaj, potrebna vam je izdržljiva tkanina. Lan i pamuk će se verovatno činiti kao najbolja opcija, ali nemojte prebrzo odbacivati ni one komade izrađene od sintetičkih mikrovlakana jer je ovo jako dobra imitacija većine tkanina a uz to i prilično otporna na mrlje. Koža i vuna su zapanjujuće izdržljive i jake, ali mogu biti veoma skupe.

A ukoliko se pitate koji je najbolji način za odabir ergonomske funkcije nameštaja, savet je da najpre razmotrite kako se nameštaj za dnevni boravak (npr. stolica i sofa) uklapa u okvire tela korisnika. Okvir koji je nisko prizemljen može biti nezgodan za ljude koji dugo sede, dok niske osobe mogu imati problem sa nameštajem koji ima duboka sedišta. Da biste saznali šta je najbolje za vaš dom, razmislite o funkciji prostorije u kojoj će se nalaziti nameštaj, kao i o ljudima koji će ga koristiti.

Povezane teme