Ručno rađeni nameštaj za hedoniste

Kompanija Sika predstavlja ikonu u svetu dizajna nameštaja i svoj rad zasniva na inovativnim materijalima i svežim idejama koje vode vešte ruke njenih umetničkih zanatlija.

Prošle godine su nam predstavili svoja dva nova dizajna, Fox stolicu i Ottoman koji su stigli izrađeni od novog materijala koji se zove ArtFibre. Sika ovoga puta predstavlja celokupnu kolekciju koja je kompletirana i spremna i nosi naziv Exterior. Svi modeli u ovoj kolekciji sadrže jak aluminijumski ram Alu-Rattan, obmotan tankim slojem ArtFibre tkanine, napravljene od visokotehnološki obrađenog polietilena.

Ovaj materijal je oslobođen održavanja i može da izdrži sve vremenske uslove, tako da bukvalno možete svoj nameštaj, napravljen od ArtFibre vlakana, da ostavite napolju tokom cele godine bez ikakve bojazni da će se oštetiti. Struktura vlakana i vez na kojim su sačinjeni, pružaju istu fleksibilnost i komfor kao i prirodna ratan palma.

Ovo znači nove uzbudljive mogućnosti za naše unutrašnje elemente koji koriste drvo ove palme, koja sada umesto u enterijeru može biti korišćena i u bašti, na terasi ili na balkonu. U nekoliko narednih pasusa ćemo vam opisati sve novitete eksterijernih proizvoda ove kuće, koji će vam pružiti uvid u kolekciju koja je pripremljena za leto 2016. godine i koji će vam pomoći da stvorite svoj prostor iz bajke.

EKSTERIJER ZA ODMARANJE

Originalna fotelja Chill, koja dolazi sa komplementarnom stolicom za noge, je dizajn Nane Dicel iz 1961. godine. Chill je zamalo skulpturna instalacija koja efikasno integriše telo sa nameštajem. Stolica je originalno stavljena u proizvodnju u saradnji sa R. Venglerom. R. Vengler je bio pionir u proizvodnji nameštaja od ratana u Danskoj, i znan po izuzetnim ručnim radovima, kao i inovativnim upotrebama materijala. Teško je primetiti na prvi pogled da je prirodno palmino drvo zamenjeno sa ArtFibre, koji čini Chill fotelju perfektnom za spoljnu upotrebu.

PARISKI EKSTERIJER

Ova stolica je zapravo prvi dizajn nameštaja čuvenog Arne Jakobsena. Kao student 1925. godine, Arne Jakobsen je učestvovao u Paris Art Deco nedelji dizajna, gde je osvojio srebrnu medalju za svoju kreaciju. Originalna stolica je bila napravljena od predivno izrađenog prirodnog drveta ratana i prosto je nazvana The Paris chair. Sada je kompanija Sika, zamenila prirodno drvo novim i inovativnim potpisom ArtFibre materijalom, tako da sada možete uživati u ovom prelepom dizajnu u vašem omiljenom mestu napolju tokom cele godine.

KAROLINA EKSTERIJER

Samo zato što sedite napolju, ne mora da znači da ne možete dobiti komfor vaše sofe iz dnevne sobe. U veoma lakom Alu - Rattan ramu sa ArtFibre materijalom u golubije beloj boji, kreiran je stilski spoljni životni prostor iz već postojećeg dizajna Caroline. Caroline dolazi kao sofa trosed, sa dekorativnim jastucima i udobnom Soga stolicom. Ona je napunjena visoko kvalitetnim tapacirungom i jastucima za sedenje koji su napravljeni na način kako bi oponašali različite stilove i visoko kvalitetna vlakna.

MONET EKSTERIJER

Monet stolica je stara lepotica ove kompanije. Njen dizajn je inspirisan nacrtima plana ovog komada nameštaja koji datiraju još iz 50. i 60. godina prošlog veka. Sa ornamentnim detaljima u naslonu za leđa, stolica je zaveštala svoj stil zanatskom umetničkom radu i ručnoj izradi nameštaja. Fotelja visokog naslona dolazi sa stolicom za noge u golubije beloj boji.

FOKS U GOLUBIJE BELOJ

Stolica Foks je dizajn Viga Boesena iz 1936. godine. Vigo Boesen je bio pionir u dizajniranju organskog nameštaja. On je kreirao brojne komade od drveta ratana i tapaciranog nameštaja, koji je konstruisan vodeći se njegovom filozofijom da dizajn sa organskim tokom, koji prati telo uglađeno i nežno, predstavlja oduševljenje za ljudsko oko, kao i nešto solidno i istrajno. Foks stolica ostavlja vrlo jak utisak kako iznutra, tako i u spoljnoj sredini. Sika je prošle godine predstavila jedinstveni dizajn u plavoj i zelenoj Alu -Rattan i ArtFibre, sada je takođe dostupna i u golubije beloj boji.

OTTOMAN U GOLUBIJE BELOJ

Ottoman je delo italijanskog dizajnera Franka Albinija iz 1951. godine, od kada je postao ikona u dizajnu nameštaja. Do danjašnjeg dana se zadržao trend u svetu, u kome kolekcionari širom planete traže i jure isključivo originalne komade na aukcijama. Ottoman može biti korišćen za sedenje, kao sto, ili jednostavno kao dekorativno dizajniran komad. Prošle godine je predstavljen u plavoj i zelenoj boji ArtFibre materijala, sada je takođe dostupan i u golubije beloj.

JULIAN STO ZA KAFU

Julian sto za kafu je izrađen od reciklirane tikovine sa indonežanskog poluuostrva. Tikovina koja je korišćena u proizvodnji dolazi od starih kuća, ribarskih brodova i pružnih pragova. Ovo dodaje rustični šarm stolu, pritom ne postoje dva komada ovog nameštaja koja su kompletno indentična. Ostavljena napolju, tikovina dobija predivnu srebrnu boju, koja se opet može pretvoriti u braon kada se njena površina održava i maže uljem.

Svi ovi komadi predstavljaju jedinstvenu kolekciju nameštaja sačinjenog na temeljima starog dizajna u novom ruhu, koja nakon osvajanja naših srca i enterijera, svojim inovativnim metodama zauzima svoje zasluženo mesto u spoljnoj sredini, dok svojim inovativnim tehnologijama materijala i načinom izrade, prkosi uslovima eksterijera i vešto se odupire zubu vremena.

N.Đ.

Povezane teme