Robotizovani nameštaj koji štedi mali prostor

Kontigenti mladih profesionalaca na konkurentnim tržištima kao što su San Francisko, London, Sijetl, Njujork i Los Anđeles, dovode do deficita slobodnog stambenog prostora, praćenog nedopustivo visokim cenama renti.

Iako prepoznaju uvećanu potrebu za raspoloživim životnim prostorom, mnogi gradovi i dalje udaraju u zid dostupnog prostora za izgradnju. Kompanija MIT Media Lab i dizajner Iv Behar predstavljaju tehnološko/arhitektonsko rešenje u vidu mikro stana izgrađenog oko robotizovanog sistema modularnog nameštaja, koji može automatski da rekonfinguriše prostoriju, kako bi na efikasan način i samo jednim pritiskom na ekran mobilnog telefona, putem specijalno dizajnirane aplikacije, uvećao njen dostupan prostor.

Ori se sastoji od modularnog "sve u jednom" kompleta nameštaja, koji se sastoji od kreveta, plakara, radnog prostora, kauča i polica. Nalik švajcarskom vojnom nožu, ova jedinica može biti pretvorena iz spavaće sobe u mnogo prostraniji dnevni boravak i kućnu kancelariju, menjajući raspored svake komponente nameštaja.

Celokupno podizanje tereta se obavlja kombinovanjem pogonskih konekcija spojenih sa elektronskim i softverskim sistemima koje je razvio tim MIT Media Lab studija, čime su kreirani hiperefikasni i tehnološki veoma napredni prostori, koji čine život mnogo pristupačnijim, produktivnijim, lepšim i kreativnijim svim stanovnicima urbanih sredina. Behar i njegov studio iz San Franciska, Fuseproject, su bili zaduženi za kreiranje estetskog i operativnog dela dizajna, koji je za cilj imao skrivanje tehnologije koja se nalazi unutar modula nameštaja.

Ori u suštini predstavlja multifunkcionalni nameštaj, koji prepoznaje negativni prostor, i igra veoma važnu ulogu u stvaranju podnošljivih uslova u dugoročnom stanovanju, dok istovremeno pruža sve elemente koji su potrebni savremenom stanaru.

N.Đ.

Povezane teme