Prednosti i mane stilskih kožnih sofa

Ako ste ljubitelj klasike i trajnih materijala, onda je vaš izbor sigurno kožni nameštaj.

Napravljen da traje i da onom ko ga poseduje obezbeđuje maksimalan komfor i funkcionalnost, kožni nameštaj je gotovo bez konkurencije na tržištu. On deluje tako elegantno i prefinjeno, da svaki prostor u kom je prisutan pretvara s lakoćom u salonski. Savršeno odgovaraju svim modernim stilovima uređenja, a suvišno je i isticati da su deo priče kojom vrada rustičan i vintage stil. Naša današnja tema su kožne sofe, odnosno prednosti i nedostaci ovih komada nameštaja. 

PREDNOSTI

Vrlo su jednostavne za održavanje. Budući da se radi o kožnom materijalu, većina ljudi pomišlja na temeljno i zahtevno čišćenje. Međutim, istina je da vam zapravo treba blagi rastvor sapuna i vode, kao i krema za kožu koju treba da koristite svakih nekoliko meseci. 

Druga važna prednost je uklanjanje dlaka od kućnih ljubimaca sa kožnih površina, jer se dlake ne lepe za ovaj materijal. Vlažna krpa ili roler za dlake su sve što vam treba.

Treća važna prednost se ogleda u tome što koža nije materijal koji upija prosutu tečnost. Ako vaši klinci budu nepažljivi i proliju sok ili vodu po kožnoj sofi, sve što će vam trebati da joj vratite nekadašnji sjaj je suva krpa.

Četvrta prednost je ta što ovakva sofa ne upija mirise bilo duvanskog dima, kućnih ljubimaca ili mirise koji dopiru iz kuhinje.

MANE

Prvo što ljude odvraća od kupovine kožnog nameštaja je njegova cena. Početni troškovi zaista sami sebe opravdaju vremenom, ali je potrebno skupiti hrabrost za takav korak. Sedenje na kožnoj sofi može da bude neprijatno iskustvo i leti i zimi. Leti ćete se na njoj više znojiti, a zimi ćete imati osećaj da vam je prehladno na njoj koliko god da se pokrijete.

Nije svaka koža istog kvaliteta, što znači da treba i u tom pogledu da budete oprezni i izbirljivi. Takođe, boja i dezeni na koži umanjuju njen kvalitet. Što više prošivenih delova, to veće mogućnosti za cepanje. Što je više tretirana koža bojom, to su veće šanse da vremenom izbledi.

Ž.J.

Izvor: Shelterness

Povezane teme