Planirajte nameštaj za dnevnu sobu

Planiranje i kupovina nameštaja može biti veoma uzbudljiva i zabavna, ali i prilično stresna obaveza.

Obzirom da se radi o našem domu, mestu gde provodimo najveći deo vremena, koje je odraz našeg životnog stila, i samim tim ostavlja snažan utisak na posetioce - moramo biti jako pažljivi i temeljni. Nameštaj ne kupujemo toliko često, tako da su greške koje pri tom napravimo - dugoročne.

Uređivanje dnevnog boravka deluje prilično komplikovano. Toliko toga treba nabaviti i uklopiti u udoban i prijatan ambijent - tapacirani nameštaj, kafe-stočići, komode, police, tepih, dekoracija, boje, tkanine... Zamorno, zar ne? Ne brinite, uz naše savete ćete uživati u kupovini nameštaja.

Saveti za opremanje dnevne sobe bez stresa

  • Napravite plan i raspored nameštaja. Uređujte na osnovu onoga što najviše volite da radite. Kako? - Neka svi članovi porodice uđu u dnevni boravak i razmisle o tome kako žele tu da provode vreme. Odmah sve zapišite. Uzmite u obzir i zajedničke aktivnosti (možda će vam trebati veći stočić za društvene igre, itd.).

Savet: vaša dnevna soba je vaš dom, a ne dom vaših gostiju. Čak iako želite da što bolje ugostite svoje prijatelje, vi i vaše želje ste na prvom mestu.

  • Grupišite nameštaj. Što je nameštaj gušći, toplija je atmosfera. Ipak, umesto prostorije prepunjene nameštajem, preporučuju se manje, odvojene grupe. U zavisnosti od vaših omiljenih aktivnosti, to mogu biti: prostor za igrice, za muziku i televiziju, prostor za igru, čitanje, ćaskanje...

Mnogi mali prostori za sedenje brzo postaju omiljeno mesto u stanu, za šoljicu kafe ili knjigu. Fotelja, uz prateći stočić - savršeno!

  • Odredite područja sa tepisima. Tepisi poboljšavaju akustiku prostorije i daju toplinu, i vizuelnu podršku nameštaju. Iznad svega su udobni. Ne bi smeli biti ni preveliki, niti premali.

Dužina tepiha = dužina sofe + 20-30 cm levo i desno.

  • Obezbedite dovoljno mesta za prolaz. Ovo je jedan od najvažnijih saveta za pozicioniranje nameštaja. Niko ne želi da se pri prolasku kroz dnevnu sobu neprestano sudara sa komadima nameštaja i dekoracije.

Dobra širina za glavni prolaz kroz dnevni boravak je 80-100 cm.

  • Osvetlite prostor. Dnevna soba mora imati dobro svetlo - ono je neophodno za prijatnu atmosferu. Nikada se ne oslanjajte na jedno, već na čitava ostrva svetlosti, koja strukturiraju prostor i daju mu dubinu. Akcentujte delove nameštaja lampama - podnim, zidnim, stonim...

Sive zimske dane najlepše obasjava svetlost sveća u nizu - savršeno.

  • Dekorišite hrabro. Dajte lični pečat svom domu kroz predmete koji vam znače, fotografije, suvenire. Oni vaš prostor čine domom - najtoplijim mestom na svetu. Birajte boje koje vama prijaju i daju vam pozitivnu energiju. Nemojte bežati od smelih kombinacija, kroz slike, ukrasne jastuke i prekrivače. Isto tako - ne mora sav nameštaj biti nov i dosadno-isti. Sačuvajte bakinu komodu i dajte joj novi život na posebnom mestu vaše dnevne sobe.

Obratite pažnju na sitnice koje daju najviše šarma: dodajte sveže cveće, sipajte keks u činiju, zapalite aromatičnu sveću...

Sa dobrim planom zaputite se u kupovinu nameštaja bez stresa i problema, po najpovoljnijim cenama - u bilo koju internet-prodavnicu.

Povezane teme