PINNACLE: vrhunac italijanskog dizajna nameštaja

Pinnacle je ime nove kolekcije nameštaja italijanskog proizvođača Turri, koju potpisuje čuveni kineski dizajner Huang Kuan.

Osmišljena tako da predstavlja sintezu istočne filozofije, zapadne kulture i savremenog ukusa, ova kolekcija je dobila ime baš kakvo i zaslužuje. Baš kao što pinnacle u prevodu označava vrhunac nečega, tako i ova linija nameštaja predstavlja vrhunac kreativnosti kako istoka tako i zapada.

Puna simbola i značenja, majstorski izraženih u svakom detalju, Pinnacle svoju inspiraciju pronalazi u slici planine i prirodom inspirisanim oblicima sa evidentnim referencama u skulpturalnoj osnovi stola ili u vitkim linjama nogu vitrine.

Hrabri, strmi i snažni potezi na nekim komadima bivaju ublaženi mekoćom i kružnim izgledom onih drugih koji dolaze sa njima u paru, poput omotanog naslona stolice ili zakrivljene stranice kredenca. Čak i izbor materijala nije slučajan – mermerni vrh je jasna referenca na boju stena, dok je strogo drvo sivog oraha s jedne i nežna i meka koža s druge strane jasna želja za postizanjem ravnoteže između grandioznosti i milosti.

Zapravo, čini se da je sve iz ove kolekcije, počevši od stola i stolica do kredenca i vitrina, zapravo svojevrsna izjava o identitetu. Svojim vijugavim linijama, ponekad hrapavijim, ponekad vitkijim, ovi novi komadi nameštaja otkrivaju ponešto o ljudima koji ih biraju za dekoraciju svog prostora. Kuan smatra da su oni izraz modernog i savremenog ukusa, sa izraženom željom da prihvate taj novi način života usred lepote.

A mi se u potpunosti slažemo.

Izvor: turri.it

Povezane teme