Ove zime, uživajte u zanosnim oblinama... svog nameštaja!

Koristite obline u svom dizajnu kako biste oštrom unutrašnjem ili spoljašnjem prostoru dali umirujući efekat...

Volimo nameštaj koji naš dom čini glatkim i mekim utočištem. Takozvane “krivine” imaju tendenciju da uklone ivice sa nameštaja i privuku našu pažnju na određenu žarišnu tačku ili neku propratnu karakteristiku. Takođe, zaobljen nameštaj je idealan u trenucima kada želimo da dodamo dužinu određenom području.

Ako znate kako da estetski iskoristite snagu oblina, ne samo da ćete uspeti u nameri da definišete izgled svoje sobe, već ćete poboljšati i celokupan izgled svog životnog prostora. One su najpraktičniji odgovor na oštre uglove koji bi inače mogli biti beskorisni, zato - ako želite da vaša soba izgleda primamljivo, toplo i udobno, slobodno joj dodajte malo zaobljenog nameštaja.

Lepota korišćenja zakrivljenih linija je u tome što asocira na gostoprimljivost i opuštenu atmosferu. Uz pravilan raspored, one mogu stvoriti snažan i smislen uticaj, i savršeno povezati prostore. Međutim, da biste pravilno koristili njihove pozitivne karakteristike, najpre morate naučiti kako da iskoristite pun potencijal ovog jednostavnog dizajna.

Uvedite zaobljenost kroz suptilnost

Da bi zakrivljene linije izgledale više kao dodatak enterijeru a ne nekakvo pravilo, morate biti izuzetno suptilni u njihovoj primeni. Primera radi, možete dodati okrugle stolove ili zakrivljene lampe, pa čak i prostirke sa ovim specifičnim oblikom. Vaša soba će na ovaj način izgledati mekano i vitko, a vaši gosti će prosto poželeti da se duže zadrže na ovom prijatnom mestu.

Zaobljen nameštaj

Jedna efektna polica za knjige neobičnog oblika je fina mešavina oblina i boja pa je samim tim savršena za dodavanje karaktera prostoriji. Ukoliko jedan takav komad nameštaja postavite u blizini kružnog prozora, sigurni smo da ćete stalno želeti da proverite šta se dešava napolju. Kada prostoru dodate zaobljen nameštaj, on odmah postaje prepoznatljiv komad koji se izdvaja i privlači svu pažnju, pa je zato dobro pridodati mu i neku živopisniju boju kako bi se poboljšao ukupan izgled sobe.

Poigrajte se oblicima

Elegantan trpezarijski sto ovalnog oblika daće jedan sasvim drugačiji pogled na kuhinju. Iako se radi o prilično jednostavnom dizajnu, umereno korišćenje zaobljenih struktura ima veoma trajan uticaj na celokupan dekor doma. Primera radi, jedna zakrivljena ležaljka u dnevnom boravku pomaže da se razbije snažan uštogljeni izgled modernih stanova, baš kao što i neobičan krevet u spavaćoj sobi pomaže stvaranju osećaja da spavate na nekakvom mekanom oblaku.

Obline su pogodne i za baštu

Obavezno koristite dobro definisane oblike u bašti, a ne samo apstraktne linije. Kada uključite strukturu koja je dobro definisana, ona svojim dizajnom ističe prirodne karakteristike u pejzažu. Zakrivljene linije pomešane sa strogim formama i raznim biljkama omogućavaju stvaranje vizuelno atraktivnog prostora za sedenje na otvorenom. U maloj bašti, ako pravilno koristite ovu kombinaciju, možete iskoristiti prostor na mnogo bolji način – pokriti neke čudne uglove i vratiti organsku privlačnost vrtu.

Povezane teme