Otpad iz korejske fabrike oživeo u obliku privlačnog nameštaja

Otpad koji stvara savremeno društvo pronalazi svoju “svrhu” na različitim mestima.

U nastojanju da se izbori sa sve većom količinom otpadnih sirovina, jedna korejska fabrika je došla na fenomenalnu ideju. Naime, jedno je od industrijskog otpada napraviti neki vid umetnosti, a nešto sasvim drugo opremiti fabriku mašinama koje njen vlastiti otpad pretvaraju u maštovite i vrlo korisne predmete. Zahvaljujući umetniku po imenu Youngmin Kang iz Seula ovo bi vrlo lako mogao postati novi proizvodni trend.

Kolekcija pod nazivom Art from Factory je delo nastalo uz pomoć jednog korejskog preduzeća koje je umetniku dalo na raspolaganje prilagođene metalne kalupe i opremu, od čega je stvoren moderan nameštaj. Suštinu ovog nameštaja čini istopljena plastika živih boja koja se u slojevima slaže sa ciljem kreiranja oblika stolice. Efekat u stilu tube sa pastom za zube deluje kao da će da se otopi svakog časa, dok je u pitanju zapravo vrlo čvrst i stabilan nameštaj.

Projekat je započeo kada je kompanija koja proizvodi čelične cevi presvučene plastikom, uključujući držače za autobuse u glavnom gradu Južne Koreje, zatražila pomoć po pitanju problema sa otpadom. Naime, njihovi nusproizvodi od plastike akumulirali su se istom brzinom kao i gotovi proizvodi. S toga jedino rešenje je ležalo u umetnosti.

Kang je odlučio, nakon dužeg razmišljanja o datom problemu da materijal koji je višak (odnosno otpad) iskoristi za ispoljavanje svoje umetnosti – traženja duhovnosti u svakodnevnim stvarima. Umetnik ističe da su za njega fabrike oduvek bile sušta suprotnost umetnosti, zbog koncepta upravljanja sistemima masovne proizvodnje. Kroz ovaj projekat on je želeo da pronađe način za iskorišćenje otpada kako bi pre svega sebi pokazao da umetnost postoji svuda oko nas. Njegov rad je pokušaj pronalaženja vrednosti koje leže u različitim sferama stvaranja, do kojih je jedna fabrička a druga umetnička.

Ž.J.

Izvor: Dornob

Povezane teme