Održiva kolekcija nameštaja izrađena od spaljene plute

Francuski dizajner Noé Duchaufour-Lawrance stvorio je čitav set nameštaja koristeći spaljenu plutu kao materijal, pa se stoga asortiman prikladno naziva „Burnt Cork“.

Održivi dizajn često crpi inspiraciju iz prirode i ova serija nameštaja nije izuzetak. Proizvedena je u dizajnerskom studiju Made in Situ u Portugalu i slavi lepotu portugalskih pejzaža koji obiluju šumama. Pluta je jedan od najodržljivijih prirodnih materijala. Dok je dizajner tokom šumskih požara 2017. vozio kroz planinsko područje Pedrogao Grande, razmišljao je o uništenju plute, a onda se rodila ideja upotrebe sagorele plute kao materijala. Godinu dana kasnije, posetio je tradicionalnu kompaniju za proizvodnju plute gde je otkrio različite tehnike prerade koje su uključivale otpadni materijal iz požara - doslovno izgorelu plutu!

Noé Duchaufour-Lawrance proveo je dve godine na istraživanju i razvoju pre nego što je dao drugi život otpadnoj pluti. Garnitura nameštaja je omaž otpornosti i lepoti ovog održivog materijala. „Burnt Cork“ kolekcija izrađena je mešavinom tradicionalnih i savremenih tehnika što rezultira organskim oblicima sa zakrivljenim linijama koje joj daju jedinstvenu skulpturalnu estetiku. Svaki dizajn ističe dihotomiju grubih i finih tekstura plute.

Ograničeno izdanje uključuje trpezarijski sto, dva niska stola, trpezarijsku stolicu, ležaljku i stolicu. Svaki komad ima podlogu sa teksturom poput kore koja se zatim na vrhu pretvara u površinu sa finim zrnom. Stolice prikazuju ergonomske siluete koje obećavaju udobnost, dok stolovi sadrže arhitektonske elemente.

Pluta je potcenjen održivi materijal koji je konačno dobio priliku da zasija kroz dizajn u setu nameštaja Burnt Cork.

Povezane teme