Održiv nameštaj pod svetlima reflektora

Čovečanstvo u globalu pati od problema koji se naziva jednokratna upotreba.

Baš kao što nas "brza moda" podstiče da kupujemo jeftinu garderobu, i bacamo je nakon što se na tržištu pojavi novi artikal koji "moramo" imati, i "brzi nameštaj" je problem koji poprima sve šire razmere. Danas je gotovo nezamislivo da jedan komad nameštaja koriste dve generacije. Nedovoljno izdržljiv, napravljen od nekvalitetnog materijala, ovakav nameštaj biva zamenjen ubrzo nakon kupovine, istim ili dovoljno sličnim proizvodom, nažalost istog kvaliteta.

Međutim, ovo ne znači da morate da se okrenete antikvitetima da biste sebi obezbedili izdržljiv nameštaj koji može odoleti testu vremena. Davis Furniture kompanija sa sedištem u Severnoj Karolini donela je odluku da započne sa proizvodnjom modernog održivog nameštaja. Njihova nova kolekcija koja nosi naziv "Brace" povezuje čvrsto drvo i tehnološku preciznost sa upečatljivim rezultatima.

Ugaone savijene nogare ove kolekcije čine minimalističku osnovu za izradu privlačnog i funkcionalnog nameštaja. Svaka nogara se ujedinjuje sa svojom dodatnom strukturom na podu i zatim se povezuje sa donje strane stola.

Čvrsto drvo korišćeno za izradu ovih stolova jednako je karakteristično i jedinstveno kao i sam dizajn. "Brace" kolekcija je poput melodije inteligentnog dizajna i umetnosti koja dolazi od punog drveta. Svaki pojedinačan komad odiše kvalitetom i pažnjom koja je potrebna za stvaranje dugotrajnog nasledstva.

Kompanija Davis drvo za izradu nameštaja dobija iz šuma širom Francuske, Nemačke i Švajcarske. Jedinstven koncept iskorišćenja prirodnih resursa sastoji se od seče starih stabala i popunjavanja mesta novim mladicama. U pilani, nakon sečenja komadi drveta se suše na vazduhu oko dve godine, pri čemu se svaki pojedinačan komad nadgleda kako bi mu se obezbedila dovoljna količina vlage sa ciljem dobijanja najvišeg kvaliteta materijala. Takođe posebna pažnja se posvećuje maksimalnom iskorišćenju svakog stabla, sa što je moguće manje otpadnih delova.

Ž.J.

Izvor: Dornob

Povezane teme