Održiv dizajn stolice napravljene po modelu kružne ekonomije

Green Pea predstavlja prvi zeleni maloprodajni park u Italiji.

Za proslavu otvaranja parka dizajnerka Cristina Celestina je kreirala Calatea Green – stolicu po modelu kružne ekonomije. Pomenuta stolica je napravljena po modelu originalnog dela kompanije sa osveženjem u vidu održivog dizajna.

Calatea Green je stolica napravljena od ekoloških materijala i ima organsku estetiku, zbog čega se savršeno uklopila u maloprodajni park Green Pea. U stvari Celestina je ponovo osmislila svaki element originalnog dizajna stolice Calatea, nakon što je postala svesna uticala koji je ona imala na životnu sredinu. Podloga "zelene" stolice izrađena je od reciklirane PET tkanine koja se odbija od flaša za vodu, što znači da se može reciklirati i kompostirati.

Kada su nogare stolice u pitanju Celestina je koristila jasenovo drvo sa sertifikatom FSC koje je dobijeno iz šuma sa kontrolisanom sečom. Tapetarska presvlaka je napravljena od pamučnog prediva koje dolazi od 100 % recikliranog materijala sa sertifikatom. Osvežavajuće je videti kako se originalna stolica ovog brenda u potpunosti pretvara u svoju održivu verziju.

Da bi estetika bila usklađena sa održivim vrednostima, tropske biljke koje su deo originalne stolice zamenjene su novim dizajnom koji je ručno obojen netoksičnim mastilom na bazi vode. Ova dekoracija odaje počast umetnicinom domu u italijanskoj regiji koja je oivičena planinskim lancem Julijskih Alpa. Korišćenjem drveta iz održivih izvora Calatea Green predstavlja stolicu sutrašnjice. Oslanjajući se na fotonaponski sistem ona zadovoljava ukupne energetske potrebe proizvodnje.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme