Odbačeno drvo pretvareno u impresivnu kolekciju nameštaja

Multidisciplinarna praksa Viewport Studio imala je za cilj smanjenje energije potrebne za proizvodnju nameštaja.

Pri kreiranju i izradi svoje nove kolekcije, čiju suštinu čine stolovi različitih oblika i veličina, studio je koristio odbačene komade drveta. Kolekcija kosi naziv Essential Furniture i zaista menja pravila kada je način izrade nameštaja u pitanju, a posebno izbor materijala.

Svaki bočni sto, kao i sto za dnevni boravak napravljen je od komada drveta koji se našao u kategoriji “neodgovarajućih po obliku, veličini i završnoj obradi” prema mišljenju građevinske industrije. Samim tim svaki ovaj komad da nije postao deo kolekcije bio bi smatran otpadom.

Ovaj projekat dovodi u pitanje postojeći proizvodni ciklus komercijalnog nameštaja i stvara novu definiciju po pitanju toga šta je od suštinskog značaja za dizajniranje, proizvodnju, potrošnju i upotrebu u savremenim domovima. Dati komadi drveta koji su stvorili ovu impresivnu kolekciju različiti su po obliku, veličini i konzistenciji što znači da je od njih bilo vrlo teško i gotovo nemoguće pravljenje predmeta klasičnog formata. Kao takvi oni su proglašeni otpadom.

Studio je s velikom pažnjom odabrao seriju drvenih dasaka i greda i spojio ih prema njihovim strukturnim svojstvima i oblicima, zadržavajući ih u njihovom organskom izdanju što je više bilo moguće. Drvo je sušeno na vazduhu kako bi se osiguralo da će ostati stabilno tokom proizvodnje, pre nego što se peskiralo pri čemu se sa njega uklonila kora i prisutna prljavština. CNC mašina je korišćena kako bi se napravili prorezi za spajane komada drveta i minimalno odbacili delovi materijala.

Prirodna crna boja za drvo nanesena je u jednom sloju, čime je stvorena jedinstvena estetika ove neobične kolekcije. Primarni cilj studija bio je smanjenje energije i resursa koji su potrebni za proizvodnju nameštaja. Takođe oni su želeli da proizvedu postojan i dugotrajan nameštaj koji će opravdati svoje postojanje. Zahvaljujući izboru materijal u ovom poduhvatu su i više nego uspeli.

Ž.J.

Izvor: Dezeen

Povezane teme