Norveški dizajn vraća jednostavnost i stil običnoj stolici

Novi pogled na legendu norveškog dizajna - stolicu Krysset koju je davne 1955. godine dizajnirao čuveni Fredrik Kaiser.

Klasični komad norveškog nameštaja dobio je svoje “vaskrsenje” u obliku ponovnog lansiranja čuvene Krysset stolice, originalno dizajnirane sada već davne 1955. godine. Stolica koja svojim dizajnom neodoljivo podseća na klasičnu ležaljku, odlikuje se ukrštenim nogama i rastegnutim kožnim naslonom.

Ukrštene noge oblikuju celokupnu strukturu stolice, sa tamnijim drvenim ekserima u zglobovima koji povećavaju lepotu izrade. Naslon je kao jedro razvučen komadom kože prišivenim za okvir koji na prefinjen način naglašavaju konstrukciju.

Pomenuti okvir od tvrdog drveta dostupan je u nizu različitih završnih obrada, uključujući vodeni hrast, nauljeni hrast, beli nauljeni hrast, nauljeni orah i crni lakirani hrast. Kožni naslon, s druge strane, dolazi u izboru svetlih prirodnih, braon i crnih boja, dok sedište sa jastucima može biti presvučeno kožom ili raznim tkaninama.

Valja pomenuti i da je proizvođač Eikund izdao i ograničenu verziju Krysset-a u saradnji sa uličnim umetnikom Martinom Vhatsonom, koja predstavlja Votsonovu umetnost spreja na okviru stolice.

Inače, Fredrik Kaiser, čovek koji stoji iza ovog remek-dela norveškog dizajna, čuven je po stvaranju nameštaja koji odlikuje elegantan dizajn i osetljivost na materijal.

Isto tako, dizajnera opisuju kao nekog ko ima poseban osećaj za proporcije i kompoziciju, zato ne čudi što su upravo ove dve karakteristike tako posebne i u slučaju Krysset stolice.

izvor: eikund

Povezane teme