Nekoliko načina da osvežite staru garnituru

Vaš kauč je preživeo razne faze u vašem životu i već je dovoljno star da bi mu dobro došla neka promena, neko osveženje...

Sa nekoliko jednostavnih trikova, možete u njega uneti novi život, tako da ponovo izgleda kao nov! Samim tim ćete osvežiti i vašu dnevnu sobu.

Smanjite jastuke, povećajte dezene na sofi

Kupovina gomile jastuka može da dovede do pretrpanog nameštaja, ali broj jastuka koji sasvim dobro izgleda uz bilo koji stil je tri komada, kako nam kaže dizajner Kenet Vingard. Veliki printovi kao npr. ogromni dezeni sa printovima cveća su trenutno veoma popularni, i Vingard predviđa da će popularne biti i geometrijske šeme kao na primer rešetkaste linije koje se mogu dodati na već postojeće šare i dezene. Ako su vam jastuci svi iste veličine izgledaće uklopljeno, čak iako su im dezeni drugačiji.

Zamenite stare nogare na garnituri

Pogledajte ispod svoje sofe: kako izgledaju nogare? Verovatno su stare i istrošene, možda čak i neprimetne. Zamenite ih za uske kockaste nogare, koje su danas dosta popularne. Najbolje bi bilo da su mesingane. Topliji tonovi i materijali polako preuzimaju izgled enterijera, zauzimajući tako mesto svojim hromiranim i niklovanim prethodnicima. Menjanje nogara je mnogo lakše nego što mislite, zato se slobodno upustite u ovu malu avanturu.

„Ombre“ prekrivač za sofu

Ako zaista želite dramatičnu promenu, ofarbajte prekrivač ili tkaninu od koje želite prekrivač, u boje koje daju vodeni efekat, i tako ćete transformisati vašu sofu u stvarno nešto posebno. Slične boje koje će se pretapati jedna u drugu, to je ključ ombre efekta, odnosno senčenja, a naravno, važno je i da prekrivač dobro prekriva sofu, tako da izgleda kao da je obkla drugu kožu. Najbolje bi bilo da vam neko (ili vi sami) sašije prekrivač koji će da odgovara vašoj sofi, tako da nigde ne bude viška ni nabora. A ako mislite da je farbanje tkanine ovom tehnikom ipak prevelik korak za vas, uvek možete kupiti jedan ovakav prekrivač!

Podarite toplinu kockastom nameštaju

Moderne garniture uglavnom imaju kockast ili izgled pravougaonika, što je savršeno za hladni gemetrijski izgled. Još ako pored njih stoji providni sto od pleksiglasa ili neki metalni detalji, doprinose hladnom i sterilnom izgledu. Vingrad predlaže razbijanje sterilnosti i ovog hladnog izgleda nekim debelim, zimskim, pletenim ćebetom i tabureom.

Zamenite sunđere na trosedu ili dvosedu

Ako imate dvosed ili trosed koji se sastoji iz nekoliko jastuka od sunđera umesto naslona, verovatno ih lako možete zameniti. Isto tako možete zameniti i sunđer na sedećem delu. Ovaj poduhvat vas neće puno koštati, nije komplikovan, a potpuno ćete promeniti izgled i udobnost vašeg nameštaja!

Potpuno promenite mebl na garnituri

Ukoliko imate dovoljno sredstava, a volite vaš stari nameštaj i ne želite da ga menjate, možete mu zameniti mebl. Ima puno zanatlija koji se bave ovim, a vaše je samo da izaberete odgovarajući mebl. Ovaj poduhvat je malo skuplji, a i najverovatnije ga ne možete sami izvesti, ali se isplati, jer nameštaj stvarno izgleda potpuno kao nov!

Razmrdajte i oživite staru garnituru

Kada vaša stara garnitura počne da izgleda pomalo umorno, verovatno su se i jastučići stanjili i izdeformisali. Njih dakle morate okretati i razmrdavati barem jednom nedeljno da biste im zadržali dobar izgled. A možete im i promeniti ili dopuniti punjenje. Uvek garnituru možete osvežiti novim prekrivačem, koji će doprineti tome da vaša garnitura izgleda osveženo. Jastučiće možete menjati s vremena na vreme isto kao i prekrivače. Garnituru redovno usisavajte i čistite kako biste sprečili taloženje grinja, prašine i prljavštine, i uvek birajte prekrivače koji mogu da se peru u mašini, što će vam dodatno olakšati čišćenje. I na kraju, uvek možete napraviti razmeštaj u dnevnoj sobi i tako osvežiti vaš prostor.

Č.K.

Povezane teme